Američania omylom podnikli nálet na iracké jednotky, osem ľudí zahynulo

Osem ľudí, prevažne členov irackých bezpečnostných zložiek, na západe Iraku zahynulo pri nálete amerického lietadla medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti islamským radikálom.

27.01.2018 11:22
debata (33)

Úder bol údajne vedený omylom. Velenie koalície vo vyhlásení len potvrdilo nálet na podporu pozemnej operácie, ktorej cieľom bolo dolapenie jedného teroristu. O obetiach sa komuniké nezmieňuje.

Incident sa stal v oblasti Al-Bagdádí. „O život prišlo osem ľudí – vysoko postavený člen spravodajských služieb, päť policajtov a jedna žena,“ uviedol miestny činiteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity. Zranených bolo podľa neho ďalších asi 20 ľudí, vrátane miestneho policajného šéfa a starostu.

Al-Bagdádí leží 250 kilometrov západne od Bagdadu v sunnitskej provincii Anbar, kde sa donedávna nachádzali posledné bašty radikálov z takzvaného Islamského štátu. Iracká vláda v decembri ohlásila, že Islamský štát je v krajine porazený.

Koaličné velenie vo vyhlásení oznámilo, že iracké sily získali informáciu o bližšie nespresnenej schôdzke za účasti jedného teroristu v Al-Bagdádí. Nasledoval zásah irackých jednotiek, ktorý koalícia podporila zo vzduchu. Teroristu zatkli.

Razia potom pokračovala a zo susedného domu niekto hodil granát. Keď sa iracké jednotky vracali na základňu, stretli sa s konvojom, ktorý mieril k podozrivému domu. Iračania informovali koalíciu, lebo netušili, že konvoj je policajná posila. Americké lietadlá potom podnikli úder.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #USA #Irak #nálet