Mesežnikov: Znovuzvolenie Zemana neveští nič dobré

Znovuzvolenie Miloša Zemana za českého prezidenta neveští pre Česko nič dobré, úradujúca hlava štátu rozdeľuje spoločnosť. V reakcii na víťazstvo Zemana nad jeho súperom Jiřím Drahošom v rozhodujúcom druhom kole priamej prezidentskej voľby to povedal prezident bratislavského Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov.

27.01.2018 17:15
debata (368)

„Pre českú spoločnosť to neveští nič dobré, že nedôjde k zmene. Je (Zeman) politikom, ktorý rozdeľuje českú spoločnosť a občanov. Jeho zahraničnopolitické aktivity sú pochybné, hoci hlavným hráčom v zahraničnej politike nie je prezident, ale vláda,“ uviedol Mesežnikov, ktorý po prvom kole českých prezidentských volieb videl miernu prevahu Drahoša.

Zeman pritiahol nevoličov

Zemanovi podľa Mesežnikova nakoniec zrejme pomohlo pevné voličské jadro a skutočnosť, že dokázal osloviť nevoličov. Dodal, že v Zemanov prospech hrali tiež možno aj jeho výroky o tom, že Drahoš je začiatočník v politike a že sa v nej nevyzná a je neskúsený. Mesežnikov tiež zmienil priebeh kampane, v ktorej bol Drahoš označovaný za „vítača migrantov“ a Zeman naopak za osobu, ktorá je proti imigrácii.

„Zeman evidentne pritiahol nových voličov. Drahošovi sa nepodarilo osloviť všetkých voličov, ktorých mu ‚dohodili‘ neúspešní prezidentskí kandidáti,“ uviedol Mesežnikov.

Tesné volebné víťazstvo Zemana podľa šéfa IVO potvrdilo rozdelenie českej spoločnosti. „Drahoš reprezentoval skôr to, čo sa týka budúcnosti, Zeman skôr stelesňuje minulosť,“ povedal.

Ľahšia cesta pre Babiša?

Mesežnikov si myslí, že znovuzvolenie Zemana uľahčí vládnutie českému premiérovi Andrejovi Babišovi, ktorého menšinová jednofarebná vláda predtým v januári nedostala dôveru Snemovne.

„Miera vzájomného pochopenia medzi Zemanom a Babišom je podstatne vyššia, než by bola medzi Drahošom a Babišom. Uľahčí to riešenia, ktoré sú v súlade s predstavami Babiša a Zemana. Sú si značne blízki v náhľade na politiku,“ uviedol Mesežnikov.

V českých prezidentských voľbách podľa Mesežnikova nedošlo k zopakovaniu „slovenského modelu,“ keď v roku 2014 v rozhodujúcom druhom kole priamej voľby hlavy Slovenskej republiky neuspel politický matador, premiér Robert Fico, ale terajší prezident Andrej Kiska, ktorý predtým nemal skúsenosti s vysokou politikou.

368 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Grigorij Mesežnikov #české prezidentské voľby