Izrael kritizuje Poľsko za zákon zakazujúci frázu ‘poľské tábory smrti’, to sa bráni

Izrael ostro odsúdil poľský návrh zákona, ktorý považuje za nezákonné tvrdenia, že Poľsko nesie zodpovednosť za zločiny páchané nacistickým Nemeckom na území okupovaného Poľska počas druhej svetovej vojny.

28.01.2018 09:01 , aktualizované: 20:13
debata

„Zákon je neopodstatnený – som proti tomu. Nikto nemôže meniť históriu a holokaust nemožno poprieť,“ vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prisľúbil, že voči tomuto návrhu podnikne opatrenia.

Poľsko sa bráni

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz vyjadril v nedeľu pochopenie pre kritický postoj Izraela k návrhu zákona, na základe ktorého sa má trestať väzením označovanie niekdajších nacistických koncentračných táborov na území dnešného Poľska prívlastkom „poľské“.

„Niektoré formulácie môžu byť mätúce,“ citovala agentúra DPA vyjadrenie Czaputowicza vo vysielaní televíznej stanice TVP Info. Minister však ubezpečil, že Poliaci sa chcú len brániť pred „mylným pripisovaním viny“ zo zločinov, ktoré nespáchali, a nejde im o zakazovanie odborných diskusií o holokauste.

Výrazy ako „poľské tábory smrti“ či „poľské koncentračné tábory“ podľa Varšavy môžu vytvárať dojem, že ich zriadilo počas druhej svetovej vojny samotné Poľsko, a nie nacistické Nemecko, ktoré vtedy Poľsko okupovalo.

Sporný zákon

Dolná komora poľského parlamentu schválila v piatok návrh zákona, ktorý nariaďuje väzenie za používanie historicky nesprávneho slovného spojenia „poľské tábory smrti“ či „poľské koncentračné tábory“. Návrh zákona reaguje na dlhoročné používanie tejto frázy zahraničnými médiami, keď opisujú koncentračný tábor Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

Mnohí Poliaci sa obávajú, že takéto výrazy ovplyvnia niektorých ľudí, obzvlášť mladé generácie, a dospejú k nesprávneho záveru, že Poliaci sa podieľali na spravovaní táborov, ktoré zriadilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny na území okupovaného Poľska a zabíjalo tam ľudí.

Poľská legislatíva žiada tresty odňatia slobody do výšky troch rokov. Návrh zákona ešte musí schváliť horná komora Senát a prezident.

Ku kritickému postoju izraelského premiéra voči poľskému návrhu zákona sa pridal aj izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý v tejto súvislosti povedal, že „nik nemôže sfalšovať históriu, prepísať ju a nik nemôže skrývať pravdu“.

„Každý zločin, každý trestný čin musí byť nahlásený, odsúdený, preskúmaný a odhalený,“ citoval Rivlina jeho hovorca.

Autor kontroverzného poľského zákona, štátny tajomník ministra spravodlivosti Patryk Jaki, na Twitteri napísal, že príslušná legislatíva nebola namierená proti Izraelu. „Významní izraelskí politici a médiá nás napádajú pre návrh zákona … Okrem toho tvrdia, že Poliaci sú "spoluzodpovední“ za holokaust," povedal a dodal, že „toto je dôkaz toho, ako veľmi je tento zákon potrebný“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Izrael #nacizmus #druhá svetová vojna #koncentračné tábory