Opozičného ruského aktivistu Navaľného po protestoch prepustili

Ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného prepustili na slobodu, krátko po tom, ako ho polícia v nedeľu zadržala v Moskve počas demonštrácie za bojkot prezidentských volieb. Podľa jeho právnika ho úrady prepustili bez obvinenia, neskôr sa však bude musieť postaviť pred súd, informuje stanica BBC.

28.01.2018 11:13 , aktualizované: 29.01.2018 06:10
Rusko, navaľnyj, navaľný, Foto: ,
Alexej Navaľnyj
debata (171)

Navaľnyj, ktorý je otvoreným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, dostal súdny zákaz kandidovať v marcových voľbách za hlavu štátu. Protesty sa konali vo viacerých ruských mestách. Počas nich došlo k zatknutiu viac než 180 osôb, uvádzajú miestne zdroje.

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zadržali v nedeľu po tom, ako sa v krajine začala séria demonštrácií, ktoré zvolal na protest proti svojmu vylúčeniu z nadchádzajúcich prezidentských volieb.

Celoštátne protesty

Navaľného tím na sociálnej sieti oznámil, že politika zadržali policajti v Moskve, keď bol na ceste na tamojšiu demonštráciu. Sám Navaľnyj to neskôr vo svojom tweete potvrdil a vyzval stúpencov, aby v zhromaždeniach pokračovali.

„Zadržali ma. To nič neznamená… nevyšli ste (do ulíc) kvôli mne, ale kvôli svojej budúcnosti.“

Navaľnyj vyzval svojich prívržencov, aby sa v nedeľu zúčastnili na celoštátnom „štrajku voličov“. Z celého Ruska už prišli správy o menších či väčších demonštráciách za účasti desiatok až niekoľko sto ľudí. V Moskve a v Petrohrade úrady neschválili trasy avizovaných pochodov.

Demonštrácie sú súčasťou Navaľného kampane, v ktorej kritik šéfa Kremľa Vladimira Putina apeluje na bojkotovanie marcových prezidentských volieb. Kandidatúru Navaľného volebná komisia zamietla pre podmienečný trest, ktorý dostal v kauze Kirovles.

Policajti sa snažili Navaľného zadržať v jeho bydlisku, ako už niekoľkokrát pred ohlásenými protestami. Tentoraz bol jeho byt prázdny, a tak ho zatkli až na demonštrácii.

Pred nepovolenou demonštráciou, ktorú Navaľnyj zvolal, prehľadala polícia jeho moskovskú kanceláriu Fondu boja proti korupcii (FBK) a zadržala jej pracovníkov.

Príslušníci bezpečnostných síl vylomili dvere a vtrhli dovnútra v čase nahrávania videoposolstva, oznámili Navaľnyj a jeho tím v nedeľu na Twitteri. Zverejnili k tomu aj video.

Policajti podľa Navaľného hľadali bombu. „Je to dobrá ilustrácia toho, ako sa polícia v Rusku zmenila,“ komentoval situáciu. Jeho hovorkyňa dodala, že viacerých spolupracovníkov politika zadržali.

Na popoludnie vyzval Navaľnyj svojich stúpencov na celoštátny „štrajk voličov“. Kritik šéfa Kremľa Vladimira Putina chce takto protestovať proti svojmu vylúčeniu z marcových prezidentských volieb, v ktorých nemôže kandidovať pre podmienečný trest, ktorý dostal v kauze Kirovles. Navaľnyj ohlásil kampaň za bojkot volieb.

Policajti podľa serveru Newsru.com vtrhli aj do štúdia, odkiaľ Navalného spolupracovníci zabezpečovali prenos z demonštrácií z desiatok miest v rôznych regiónoch Ruska.

„Pozrite, oni presne vedia, kde je bomba! V žiadnej prázdnej kancelárii FBK, ale práve v štúdiu. Najpravdepodob­nejšie priamo v kamere, ktorú musia okamžite vypnúť,“ vyhlásil ironicky jeden zo spolupracovníkov fondu Georgij Alburov. Policajti vraj zareagovali poznámkou, že tam bombu dal najskôr vedúci štúdia. Potom odviezli vedúceho, režiséra, právnika a tiež manažéra štúdia.

Špecializovaný server OVD-Info, monitorujúci policajné strážnice, počas dopoludnia napočítal skoro 90 zatknutých demonštrantov po celej krajine.

V Moskve a v Petrohrade úrady neschválili trasy avizovaných protestov. V niektorých mestách na Sibíri sa už prvé demonštrácie uskutočnili, podľa polície sa na nich zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí a prebehli bez incidentov.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #opozícia #policajná razia #Alexej Navaľnyj