Turecko obnovilo bombardovanie kurdského Afrínu v Sýrii

Turecko po niekoľkodňovej odmlke obnovilo bombardovanie Afrínu, kurdskej enklávy na severe Sýrie.

28.01.2018 14:43 , aktualizované: 17:38
Afrín Foto: ,
Podporovatelia tureckej operácie Olivová ratolesť proti kurdským silám v enkláve Afrín.
debata (31)

Turecko po niekoľkodňovej odmlke obnovilo bombardovanie Afrínu, kurdskej enklávy na severe Sýrie.

Turecké jednotky a ich spojenci dobyli strategicky dôležitý vrch, ktorý oddeľuje Afrín od Ankarou kontrolovaného mesta Azáz.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval, že Ankara „vyčistí“ celé pohraničie so Sýriou, čím dal najavo, že chce viesť ofenzívu aj východným smerom. Sýrski Kurdi v rámci boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) obsadili v severovýchodnej Sýrii a väčšiu časť oblastí hraničiacich s Tureckom.

Ankara operáciu v Afríne zdôvodňuje tým, že oblasť ovláda sýrska kurdská milícia YPG, ktorú považuje za teroristickú skupinu s väzbami na Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Tá od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómny Kurdistan v Turecku.

Sýrski Kurdi oznámili, že sa nezúčastnia sýrskych mierových rozhovorov, ktoré Rusko organizuje budúci týždeň v Soči. Ako dôvod uviedli práve situáciu v Afríne. Rokovania bude bojkotovať aj sýrska opozícia, ktorá to oznámila už v sobotu. Naopak vyjednávač OSN Staffan de Mistura na mierovú konferenciu dorazí.

Podľa sýrskej opozície je konferencia v Soči pokusom o podkopanie snahy OSN sprostredkovať mierovú dohodu. Tiež západné mocnosti a niektoré arabské štáty súdia, že stretnutie v Soči má byť pokusom o vytvorenie paralelných rozhovorov, ktoré narušia úsilie OSN a vytvoria podmienky pre takéto riešenie sýrskeho konfliktu, ktoré bude viac vyhovovať sýrskemu prezidentovi Assadovi. Rusko je jeho spojencom. Moskva však tvrdí, že nemieni nahradiť diplomatické rokovania, ktoré organizuje OSN.

Tvrdé boje podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) zúrili aj vo východnej Ghúte pri Damasku. Východná Ghúta, kde žije asi 400-tisíc ľudí, je poslednou oblasťou v blízkosti metropoly pod kontrolou opozičných síl. Boje na chvíľu ustali po piatkovom oznámení opozície, že Rusko sa pokúsi presadiť pokoj zbraní. Oficiálne ale žiadne prímerie oznámené nebolo.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #operácia Olivová ratolesť #Afrín