Prezident Cypru vo voľbách postúpil do druhého kola

Viac ako pol milióna cyperských voličov vo voľbách hlavy štátu poslalo do druhého kola doterajšieho prezidenta Nikosa Anastasiadisa a jeho ľavicového vyzývateľa Stavrosa Malasa. Podľa cyperských médií to vyplýva z konečných výsledkov sčítania hlasov. Volebné miestnosti sa uzavreli o 17:00 SEČ.

28.01.2018 17:59 , aktualizované: 19:51
Cyprus voľby Nikos Anastasiadis Foto: ,
Cyperský prezident a prezidentský kandidát Nikos Anastasiadis hlasoval vo voľbách so svojím vnukom v meste Limasol.
debata (1)

Sedemdesiatje­denročný vodca konzervatívcov Anastasiadis, ktorý sľuboval oživenie rokovaní o zjednotení ostrova so severnou, Turkami ovládanou časťou, dostal podľa médií 32 až 42 percent hlasov. Malasovi ich prieskumy prisudzujú 25 až 31 percent. Obaja politici sa tak o priazeň voličov, ktorých účasť pri hlasovaní dosiahla 66,2 percenta, stretnú znovu v nedeľu 4. februára.

Podľa agentúry AFP by bolo prekvapujúce, keby Anastasiadis nakoniec nezostal na čele krajiny, ktorej ekonomika sa pomerne rýchlo spamätala z roku 2013, keď Cyprus požiadal o medzinárodný záchranný úver.

Hlavná otázka hlasovania v 1122 volebných miestnostiach znela, či vyzývateľom súčasného prezidenta bude v druhom kole Malas, alebo centrista Nikolas Papadopulos. Malasa podporujú komunisti a pred piatimi rokmi prehral duel v druhom kole volieb. Papadopulos je syn niekdajšieho prezidenta Tasosa Papadopulosa. V kampani kritizoval prezidenta za prílišné ústupky cyperským Turkom.

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie z júla 1974, keď Ankara vyslala do severnej tretiny ostrova vojská v reakcii na pokus o prevrat nacionalistických cyperských Grékov. Tí chceli pripojiť Cyprus ku Grécku. Cyprus je teraz členským štátom Európskej únie, ale fakticky ide len o južnú, grécku časť ostrova. Severnú republiku s prevažne tureckým obyvateľstvom uznáva len Turecko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #prezidentské voľby #Nikos Anastasiadis