Trumpov prejav o stave únie má byť zmierlivý a optimistický

Trump určite nevynechá minuloročné úspechy, bude hovoriť o daňovej reforme schválenej v decembri Kongresom.

29.01.2018 09:54 , aktualizované: 12:26
debata

Americký prezident Donald Trump prednesie v utorok večer (v stredu skoro ráno SEČ) vo Washingtone posolstvo o stave únie. Kľúčové vyhlásenie o prioritách Bieleho domu v minulom roku aj výhľadu do budúcnosti je určené poslancom, exekutíve i spoluobčanom. Bilančný prejav, ktorý hlave štátu ukladá ústava, bude s napätím sledovať aj zahraničie.

Trumpova reč má vyznieť zmierlivo a optimisticky, má byť zameraná do budúcnosti a presvedčiť má nielen priaznivcov a voličov, ale aj jeho kritikov a dokonca aj demokratov v Kongrese. S prípravou prejavu pod dohľadom poradcu Stephena Millera podľa denníka The New York Times pomáhali hlavný bezpečnostný poradca Herbert McMaster a ministri zahraničných vecí a obrany Rex Tillerson a James Mattis.

Trump určite nevynechá minuloročné úspechy, bude hovoriť o daňovej reforme schválenej v decembri Kongresom. Spomenie nepochybne priaznivý stav americkej ekonomiky. Pasáž o zahraničnej politike USA zrejme nevynechá.

S napätím sa v tejto súvislosti čaká na bezprostrednú reakciu demokratických kongresmanov. Podľa poslankyne Jackie Speierovej niektorí demokrati prídu do kongresovej sály v čiernom, aby vyjadrili solidaritu s obeťami sexuálnych útokov, ku ktorých pôvodcom podľa kritikov patrí aj Trump. Objavujú sa tiež správy o tom, že niektorí demokrati do sály vôbec neprídu.

Prejav budú prenášať americké televízie, priamy prenos má byť samozrejme aj na twitteri. Na rečnícku tribúnu vystúpi ako prezident s najnižšou obľubou po prvom roku vládnutia: Barack Obama hovoril prvýkrát k poslancom s podporou 49 percent Američanov, George Bush mladší 79 percent a Bill Clinton 56 percent. V prípade súčasného prezidenta vykazujú prieskumy iba 38,5 percenta.

Republikánski senátori vyzvali Trumpa k zdržanlivosti

Dvaja americkí republikánski senátori uviedli, že pre prezidenta Trumpa by bolo rozumné, keby sa zdržal verejných vyhlásení ohľadom nezávislého vyšetrovania kontaktov jeho prezidentskej kampane s Ruskom v roku 2016. Urobili tak po mediálnych správach, že sa snažil o odvolanie osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, uviedla v pondelok agentúra AP.

Senátori Lindsey Graham z Južnej Karolíny a Susan Collinsová z Mainu tiež vyzvali Muellera, aby preskúmal, či sa ho Trump pokúšal vlani v júni odvolať. Takéto obvinenie označil prezident za „falošnú správu“.

Graham je spolupredkladateľom legislatívy, ktorá by chránila Muellera pred právne nepodloženým odvolaním. Uviedol, že by bol rád, keby takúto legislatívu schválili už „zajtra“. Dodal však, že Muellerov post nie je momentálne ohrozený, keďže za jeho odvolanie by Trump zaplatil politickú cenu.

Mueller vedie nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi Trumpovou kampaňou a predstaviteľmi Ruska pred inauguráciou šéfa Bieleho domu. Taktiež skúma, či sa Trump počas pôsobenia vo funkcii nepokúšal mariť spravodlivosť. Tieto podozrenia voči nemu vznikli po vlaňajšom odvolaní riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, ktoré prezident odôvodnil „tou vecou s Ruskom“. Trump opakovane vyhlásil, že k žiadnemu spolčovaniu s Ruskom nedošlo a ani k žiadnym obštrukciám.

Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k oficiálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Ten sa začiatkom decembra priznal, že o svojich kontaktoch s Ruskom nehovoril pravdu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump