Premiéri Izraela a Poľska sa dohodli na dialógu o zákone o táboroch smrti

V komuniké vydanom Netanjahuovou tlačovou službou sa uvádza, že cieľom rokovaní expertných tímov je dosiahnuť obojstranné porozumenie v súvislosti s týmto v Poľsku schváleným zákonom.

29.01.2018 10:26
debata (6)

Izrael a Poľsko sa dohodli na začatí rokovaní vládnych vyjednávačov o spornej formulácii zákona, ktorý koncom minulého týždňa schválil poľský parlament a ktorý zavádza trestnú zodpovednosť za výroky obviňujúce Poliakov za ich údajnú spoluúčasť na nacistických zločinoch.

Ako v pondelok informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, dohodli sa na tom v telefonickom rozhovore v nedeľu večer predsedovia vlád oboch krajín Benjamin Netanjahu a Mateusz Morawiecki.

V komuniké vydanom Netanjahuovou tlačovou službou sa uvádza, že cieľom rokovaní expertných tímov je dosiahnuť obojstranné porozumenie v súvislosti s týmto v Poľsku schváleným zákonom.

Zamedziť spojeniu slov „poľské tábory smrti“

Dolná komora poľského parlamentu schválila v piatok návrh zákona, ktorý za používanie historicky nesprávneho slovného spojenia „poľské tábory smrti“ či „poľské koncentračné tábory“ nariaďuje väzenie. Návrh zákona reaguje na dlhoročné používanie tejto frázy zahraničnými médiami, keď opisujú koncentračný tábor Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

Porušenie tohto zákona sa trestá odňatím slobody do výšky troch rokov. Návrh zákona ešte musí schváliť horná komora Senát a prezident.

Poľských zákonodarcov za zákon skritizovali izraelskí, ale aj poľskí opoziční politici, keďže novú legislatívu bude podľa nich možné zneužívať na popieranie účasti niektorých Poliakov na zločinoch nacistov.

V Izraeli pobúrenie

Samotný Netanjahu v nedeľu na pravidelnom zasadaní izraelskej vlády Poľsko vyzval, aby zmenilo formulácie zákona. Pripomenul, že navrhovaný zákon musí prejsť v poľskom parlamente ešte dvoma čítaniami. Dodal pritom, že ako premiér postoj Izraela k zákonu sformuloval „veľmi jasne: je nutné ho zmeniť“. Zdôraznil „nulovú toleranciu voči skresľovaniu pravdy, prepisovaniu histórie a popieraniu holokaustu.“

Zákon schválený poľským parlamentom vyvolal v Izraeli pobúrenie a vyvolal napätie v jeho vzťahoch s Poľskom, považovaným za spojenca Izraela v Európe. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si v nedeľu predvolalo zástupcu poľského veľvyslanca v krajine, Piotra Kozlowského, aby mu vyjadrilo odmietavé stanovisko Izraela k zákonu.

Po rokovaní s riaditeľkou odboru pre Európu Rodicou Radianovou-Gordonovou a riaditeľom odboru pre židovské komunity Akivom Torom Kozlowski pred novinármi uviedol, že „zámerom zákona v žiadnom prípade nie je meniť dejiny, ale chrániť ich a hlásať pravdu o holokauste, ako aj brániť jeho skresľovaniu“.

K schváleniu sporného zákona poľským parlamentom došlo deň pred tým, ako si svet Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu pripomenul 73. výročie oslobodenia tábora Auschwitz sovietskou Červenou armádou.

Poľský premiér odmietol tlak Izraela pre vinu za holokaust

Poľská vláda odmieta výzvu Izraela, aby krajiny zmenila podobu zákona trestajúceho pripisovanie akejkoľvek zodpovednosti za holokaust Poliakom. Premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že poľské stanovisko oznámil predsedovi izraelskej vlády Benjaminovi Netanjahuovi a ponúkol mu ďalšiu diskusiu o „hľadaní historickej pravdy“, informovala agentúra PAP.

Časť izraelských politikov sa nehodlá zmieriť s tým, že sa Poliaci úplne zriekajú akéhokoľvek podielu na smrti Židov, ktorí boli počas nacistickej okupácie krajiny zavraždení na poľskom území.

„Vymysleli to Nemci, ale stovky tisíc Židov bolo zavraždených, bez toho, aby stretli nemeckého vojaka,“ vyjadril na twitteri názor časti Izraelčanov poslanec a niekdajší minister financií Jair Lapide. Kritické slová k úlohe mnohých Poliakov zvolil aj izraelský prezident Reuven Rivlin. Premiér Netanjahu vyzval veľvyslanca v Poľsku, aby tlmočil nesúhlas jeho vlády so znením zákona, čo vyústilo v nedeľný telefonát šéfov oboch vlád.

„V napadnutom dome, kde žijú dve rodiny a jedna je vyvraždená zločincami, nie je možné obviňovať tú druhú, ktorá bola tiež čiastočne vyvraždená a zbitá, že na tom má podiel,“ povedal Morawiecki PAP s tým, že podobné slová od neho počul aj Netanjahu . „Sme otvorení dialógu, chceme diskutovať a hľadať historickú pravdu,“ dodal poľský premiér.

Práve historické bádania o možnom poľskom podielu na zločinoch spáchaných na Židoch za vojny však podľa kritikov nový zákon, ktorý ešte musí schváliť Senát a podpísať prezident, výrazne sťaží.

Na území Poľska bolo za vojny zavraždených okolo dvoch miliónov Židov. Niektorí historici pripisujú vinu za smrť časti z nich Poliakom. Podľa amerického historika poľského pôvodu Jána Tomasza Grossa, ktorý sa kvôli svojím tvrdeniam dostal v rodnej krajine do právnych sporov so súčasnou vládou, sú Poliaci zodpovední za smrť najmenej 100 000 Židov.

Konzervatívne nacionalistická vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) si ako jeden z cieľov stanovila ochranu dobrého mena Poľska a jedným z výsledkov tejto snahy je súčasný návrh zákona. Šéf strany a najmocnejší poľský politik Jaroslaw Kaczynski odmieta akúkoľvek zodpovednosť Poliakov za holokaust a rovnako sa vyjadrujú aj ďalší významní činitelia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Izrael