Pápež: Štáty majú zodpovednosť za boj proti antisemitizmu a ľahostajnosti

Pápež František pripomína, že štáty sveta majú zodpovednosť za boj proti antisemitizmu a proti "vírusu ľahostajnosti", ktorý hrozí vymazaním spomienky na holokaust z pamäti ľudstva.

29.01.2018 15:29
pápež František, koncentračný tábor Auschwitz Foto: ,
Pápež František počas svojho pobytu v Poľsku navštívil aj niekdajší koncentračný tábor Auschwitz. Archívny záber.
debata

Táto pápežova výzva je súčasťou jeho vyhlásenia k účastníkom nedávnej medzinárodnej konferencie o antisemitizme a objavila sa v čase, keď poľský parlament rokuje o novele zákona, ktorá zavádza trestnú zodpovednosť za výroky obviňujúce Poliakov za ich údajnú spoluúčasť na nacistických zločinoch. Návrh zákona vyvolal v Izraeli pobúrenie.

František však vo svojom posolstve túto polemiku nespomína, vracia sa však do roku 2016, keď navštívil bývalý koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Dodal, že v pamäti mu zostalo „ohlušujúce ticho“, ktoré „ponechalo priestor len pre slzy, modlitby a prosby o odpustenie“.

Pápež vo svojom príhovore apeloval na kresťanov a židov, aby vytvorili „spoločnú pamäť“ o holokauste a uvedomili si, že ich povinnosťou je dôstojne ju odovzdať mladým generáciám.

Potreba vzdelávať mladých

„Musíme vzdelávať mladé generácie, aby sa aktívne zapojili do boja proti nenávisti a diskriminácii, ale aj prekonali sporné postoje z minulosti,“ vyzval pápež, ktorý volá aj po „kultúre zodpovednosti“ medzi národmi, aby sa medzi nimi vytvorilo „spojenectvo proti ľahostajnosti“ k holokaustu.

„Nepriateľ, proti ktorému bojujeme, je nielen nenávisť vo všetkých jej podobách, ale ešte zásadnejšie ľahostajnosť, pretože ľahostajnosť paralyzuje a bráni nám robiť to, čo je správne, aj keď vieme, že je to správne,“ zdôraznil pápež.

Konferencia o antisemitizme, ktorú usporiadalo talianske ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a talianskymi židovskými komunitami, bola načasovaná k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu. Ten si svet pripomína každoročne 27. januára, v deň výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz sovietskou Červenou armádou.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #holokaust