Puigdemont žiada šéfa parlamentu, aby umožnil jeho zvolenie za premiéra

Deň pred voľbou nového katalánskeho premiéra rastie neistota okolo možnosti zvolenia bývalého predsedu vlády Carlesa Puigdemonta, ktorý sa v obave zo zatknutia španielskou políciou podľa médií stále zdržiava v Belgicku.

29.01.2018 15:54
puigdemont Foto: ,
Bývalý predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont (v rozhovore s novinármi v Bruseli) sa stále obáva zatknutia španielskou políciou.
debata (1)

Kým Puigdemont v pondelok vyzval predsedu parlamentu, aby umožnil jeho zvolenie napadnuté španielskym najvyšším súdom, niektorí separatistickí politici začali hovoriť o možnom navrhnutí iného kandidáta.

Puigdemont podľa španielskych médií napísal predsedovi parlamentu Rogerovi Torrentovi list, v ktorom žiada o „ochranu a prijatie opatrení potrebných na zabezpečenie práv a výsad parlamentu a poslancov“. Zároveň sa dovoláva zabezpečenia imunity, aby nemohol byť v prípade návratu do Španielska zatknutý. Niektoré médiá to interpretujú ako snahu dostaviť sa osobne na utorkové parlamentné rokovanie, kde sa bude o obsadení premiérskej funkcie hlasovať.

Video-prísaha stačiť zrejme nebude

Španielsky ústavný súd v piatok na podnet centrálnej vlády v Madride rozhodol, že Puigdemont by sa mohol stať premiérom len v prípade, že osobne zloží prísahu. Vylúčil tým legálnosť jeho zvolenia a uvedenie do úradu na diaľku prostredníctvom videokonferencie, o ktorom časť separatistov stále uvažuje.

V prípade návratu do Španielska mu však hrozí okamžitá väzba kvôli zatykaču vydanému v súvislosti s obvinením zo vzbury. Z tej ho španielske úrady rovnako ako skupinu ďalších členov niekdajšej vlády vinia kvôli organizovaniu referenda o nezávislosti a jej neskoršiemu jednostrannému vyhláseniu.

Väčšina zaistená

Trojica ďalších exministrov prebývajúca s Puigdemontom v Belgicku v pondelok podľa denníka El País rezignovala na svoje poslanecké mandáty, ktorých sa ujmú náhradníci. Tým budú mať separatistické strany zaistenú väčšinu hlasov v 135-člennom parlamente bez ohľadu na to, či sa hlasovania expremiér zúčastní alebo nie.

Puigdemont je zatiaľ jediným kandidátom strán presadzujúcich katalánsku nezávislosť, avšak doterajšia jednota sa začína drobiť. Člen Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) Jordi Tardú v rozhovore s denníkom La Vanguardia pripustil, že kvôli praktickej nemožnosti zvoliť Puigdemonta by separatisti mali hľadať iného kandidáta.

Torrent má dve možnosti

Vedenie najsilnejšej separatistickej koalície Spoločne pre Katalánsko (JXCat) vzápätí tento názor označilo za prekvapivý s tým, že stále podporuje Puigdemonta ako kandidáta dohodnutého všetkými stranami vrátane ERC.

Španielske médiá sa zhodujú, že Torrent má pre utorkové zasadnutie v prípade Puigdemontovej neprítomnosti v zásade dve možnosti. Buď zasadnutie odloží, pretože na premiéra nebude navrhnutý nikto iný, alebo sa rozhodne nedbať na výrok ústavného súdu a umožní expremiérovi kandidovať na diaľku.

To by podľa komentátorov zrejme prinieslo prehĺbenie ústavnej krízy v krajine. Madrid už uviedol, že v takom prípade bude pokračovať španielska správa nad katalánskom, ku ktorej centrálna vláda siahla v októbri po vyhlásení nezávislosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont #Roger Torrent