Nové sankcie na Rusko neuvalíme, ozýva sa z USA

Kritici Trumpovi vyčítajú, že jeho administratíva postupuje proti Rusku príliš mierne.

30.01.2018 07:35
debata (17)

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila Kongresu, že nové sankcie na Rusko neuvalí. Zákon o sankciách proti Rusku z minulého roka podľa amerického ministerstva zahraničia už aj tak spôsobil značnú stratu ruskému zbrojnému priemyslu. Informovala o tom agentúra AP.

„Dnes sme oznámili Kongresu, že (minuloročný) zákon o sankciách proti Rusku už spôsobil stratu ruskému zbrojnému priemyslu,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová. „Odhadujeme, že od prijatia zákona upustili zahraničné vlády od oznámených alebo plánovaných zákaziek od ruského zbrojárskeho priemyslu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov,“ dodala. „Ak je teda zákon účinný, nie je potrebné uvaliť sankcie na konkrétne subjekty a jedinca – zákon už slúži ako odstrašujúci prostriedok,“ uzavrela Nauertová.

Kritici Trumpovi vyčítajú, že jeho administratíva postupuje proti Rusku príliš mierne. Už spomínaný zákon o sankciách proti Rusku, ktorý predtým schválili veľkou väčšinou hlasov obe komory Kongresu, podpísal Trump vlani v auguste s výhradami. Zákon ho fakticky zbavuje možnosti sankcie upraviť, pozastaviť alebo zrušiť bez súhlasu Kongresu.

Agentúra AP pripomína, že stále prebieha vyšetrovanie údajného ruského ovplyvňovania prezidentských volieb v Spojených štátoch v roku 2016.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump