Izrael bude rokovať s Poľskom o kontroverznom zákone

V piatok minulý týždeň prijala dolná komora poľského parlamentu návrh zákona, podľa ktorého bude okrem iného nezákonné používanie termínu "poľské tábory smrti" alebo zmieňovanie poľskej kolaborácie počas druhej svetovej vojny.

30.01.2018 09:11 , aktualizované: 31.01.2018 11:28
duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda
debata (12)

Na druhej strane obsahuje aj trestný postih za propagandu ideológie ukrajinského nacionalistu Banderu. V tejto súvislosti Varšava ústami vtedajšieho šéfa diplomacie Witolda Waszczykowského ešte v lete minulý rok dala Kyjevu najavo, že Poľsko „nepustí Ukrajinu do Európy s Banderom“.

Najnovšie jeho stúpenci počas víkendu zablokovali budovu Domu učiteľov v Dnepre (Dnepropetrovsk). Násilne znemožnili koncertovanie detského súboru na počesť 74. výročia pretrhnutia blokády Leningradu. V pasci ukrajinských „patriotov“ ostali nielen väčšinou dnes už osemdesiatnici, priami účastníci blokády, ale aj ich príbuzní vrátane detí.

Schválenie návrhu kontroverznej normy sa uskutočnilo v čase, keď si svet pripomína Medzinárodný deň pamäti obetí holokaustu (27. januára). Teda v deň výročia oslobodenia väzňov tábora smrti Osvienčim. Zákonná norma, ktorú musí ešte schváliť Senát aj poľský prezident, považuje okrem iného za nezákonné používanie termínu „poľské tábory smrti“ alebo zmieňovanie poľskej kolaborácie počas druhej svetovej vojny.

„V Poľsku neexistovala inštitucionali­zovaná účasť na holokauste, ale niektorí Poliaci vykonali zlé činy namierené proti svojim židovským susedom,“ pripustil v pondelok poľský prezident Andrzej Duda, no s tým, že nikdy nedovolil „očierňovanie“ Poľska a Poliakov prostredníctvom „falošných obvinení“. Duda tak reagoval na izraelské protesty vyvolané spomínaným návrhom zákona. V Izraeli dnes žije najviac ľudí, ktorí prežili holokaust.

Väčšina Poliakov sa počas nacistickej okupácie správala hrdinsky. Ibaže niektorí historici, naopak, tvrdia, že mnohí Poliaci kolaborovali s nacistami a podieľali sa na páchaní zločinov. V tejto súvislosti Jeruzalem podporil ich stanovisko, keď ostro vystúpil proti „skresľovaniu pravdy, prepisovaniu histórie a popieraniu holokaustu“.

Po počiatočnom „iskrení“ napokon izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu v noci oznámil, že Izrael a Poľsko budú rokovať o návrhu zákona. Oznámil, že telefonoval s poľským kolegom Mateuszom Morawieckým, s ktorým sa dohodol na okamžitom rozhovore zástupcov oboch krajín. „Dohodli sa, že tímy oboch krajín začnú okamžitý dialóg s cieľom pokúsiť sa dosiahnuť dohodu týkajúcu sa tejto legislatívy,“ informovala Netanjahuova kancelária.

Aj agentúra AP pripomína, že daný návrh zákona je dramatickým krokom nacionalistickej vlády vo Varšave s cieľom presadiť svoje oficiálne stanovisko, podľa ktorého väčšina Poliakov sa počas nacistickej okupácie správala hrdinsky. Poľský publicita Marcin Makowski na poľskom internetovom portáli Wirtualna Polska v tejto súvislosti pripomína: „Poľsko nikdy netvrdilo, že jeho obyvatelia nevraždili Židov, ale nik nemá morálne právo nás obviňovať z masového vyhladzovania celého národa.“ Podľa Makowského takéto tvrdenie je totiž „pľuvancom do tváre spravodlivých medzi národmi, ktorí, riskujúc svoje životy, zachraňovali Židov“.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #holokaust