Sankčný zoznam bez sankcií

Americké úrady zostavili dosiaľ najrozsiahlejšiu čiernu listinu politikov a podnikateľov blízkych šéfovi Kremľa. Ruský prezident Vladimir Putin zverejnenie zoznamu 210 osôb, ktoré majú byť potenciálnym terčom sankcií, odsúdil, ale o odvetných opatreniach predbežne nerozhodol. Popravde odpovedať zatiaľ ani niet na čo. Washington totiž kremeľský sankčný zoznam prijal bez zavedenia nových sankcií.

30.01.2018 10:04 , aktualizované: 31.01.2018 11:13
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Dmitrij Medvedev - jedno z mien na "Putinovom zozname".
debata (40)

O tom, že USA neuvalia na Rusko ďalšie sankcie, informovali americké úrady v deň, keď im vypršala lehota na ich aktualizáciu. Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertovej, „doterajšie sankcie mali silný preventívny účinok“, a tak ďalšie postihy momentálne nie sú potrebné.

Putin sa k zoznamu vyjadril na včerajšom stretnutí s osobnosťami, ktoré ho podporujú pred nadchádzajúcimi marcovými prezidentskými voľbami. Podľa neho na čiernu listinu Američania zaradili nielen 114 vládnych predstaviteľov a 96 podnikateľov, ale v skutočnosti všetkých ruských občanov. „Celá prezidentská administratíva, celá vláda, všetok biznis – za každým z týchto ľudí, za každou z týchto štruktúr sú bežní občania našej krajiny, pracovné kolektívy, celé výrobné odvetvia. To znamená, že v podstate všetkých 146 miliónov nás zaniesli do toho zoznamu,“ povedal Putin. „To je nesporne nepriateľský čin,“ dodal.

Jeden z účastníkov stretnutia, podnikateľ Igor Ašmanov, prezidentovi pritakal: „Zoznam je absolútne neslýchaný, veď za faktických nepriateľov Ameriky označili celé vedenie krajiny… Nuž, okrem vás, lebo vás zrejme nemožno,“ poznamenal na margo toho, že Putinovo meno v zozname chýba. Šéf Kremľa mu na to úsmevom odvetil: „Počuj, ale to môžem brať ako urážku.“

Ministerstvo financií USA si zostavením zoznamu splnilo úlohu, ktorú mu Kongres zadal vlani v lete, keď prijal zákon o opatreniach proti protivníkom Spojených štátov prostredníctvom sankcií. Bola to reakcia amerických zákonodarcov na hromadiace sa svedectvá o ruskom zasahovaní do volieb šéfa Bieleho domu, čo Kremeľ odmieta. Americké ministerstvo financií k sedemstranovému zoznamu poznamenalo, že jeho zostavenie neznamená, že by na osoby v ňom uvedené boli uvalené sankcie alebo nejaké obmedzenia.

Sankcie voči nim môžu byť prijaté, len keď to bude žiadať Kongres alebo Biely dom. Hoci ľuďom z čiernej listiny teraz nezmrazili v USA aktíva a ani im nezakázali vstup do USA, podľa agentúry Bloomberg predovšetkým podnikateľom blízkym Kremľu to vážne poškodí meno na Západe, kde sa banky a firmy z opatrnosti môžu začať vyhýbať uzatváraniu dohôd s nimi.

Putin pripustil, že ruské vedenie sa vopred pripravovalo na ohlásené zverejnenie zoznamu: „Boli sme pripravení prijať odvetné kroky, pričom vážne, ktoré by strhli naše vzťahy na nulu. Týchto krokov sa zatiaľ zdržíme. Ale budeme pozorne sledovať, ako sa situácia bude v praxi vyvíjať.“

Mnohé osoby uvedené na zozname si z neho uťahujú, skepticky naň však reagujú aj domáci kritici Kremľa. „Myslím si, že je to situácia, keď absencia na tomto zozname môže byť dôvodom na vzdanie sa funkcie,“ zažartoval premiér Dmitrij Medvedev. „Povedal by som, že význam tohto zoznamu je nulový,“ dodal. Predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačev zase poznamenal, že americké tajné služby si pri príprave podkladov pre ministerstvo financií nedali veľa práce. „Jednoducho prepísali kremeľský telefónny zoznam,“ utrúsil.

Moskovský analytik Alexej Goľc zoznamu vyčíta, že nedostatočne rozlišuje mieru zodpovednosti zaradených osôb. „Keď vymenujete všetkých, to je, ako keby ste nevymenovali nikoho,“ poznamenal. Podobnú výhradu má aj bývalý americký veľvyslanec v Moskve Michael McFaul. „V tomto zozname nevidím nijaký zmysel,“ vyhlásil. Mnohých podnikateľov z neho osobne poznám. Niektorí z nich sú blízki Putinovi, niektorí nie. Pre oddelenie týchto dvoch kategórií sa spravilo veľmi málo," dodal.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #zoznam #oligarchovia #zasahovanie do volieb #profit #Putinova vláda