Obvinili hlavného podozrivého z útoku v Štokholme

Uzbeckého občana Rakhmata Akilova, ktorý vlani 7. apríla vošiel nákladným autom do davu ľudí na rušnej nákupnej triede v Štokholme, vo Švédsku obvinili z terorizmu. Atentát si vyžiadal päť obetí a 14 zranených.

30.01.2018 10:13 , aktualizované: 14:01
štockholm, švédsko, útok, teroristický Foto:
Ľudia stoja pred policajným vozidlom zaparkovaným vedľa štokholmského obchodu Ahlens, do ktorého narazil terorista vozidlom.
debata

Rakhmata Akilova, ako jeho meno uvádzajú švédske médiá, zadržali niekoľko hodín po útoku a neskôr sa k spáchaniu činu priznal. Muž sympatizujúci s islamistami je v prípade jediným podozrivým. V uzbeckých médiách jeho meno znie Rahmat Oqilov.

Švédska prokuratúra uviedla, že Akilov ukradol nákladné vozidlo, s ktorým vošiel vysokou rýchlosťou na nákupnú triedu Drottninggatan v centre Štokholmu a prerazil priečelie obchodného domu Åhléns. Podľa prokuratúry bolo jedným z cieľov Akilova vyvolať strach u obyvateľov Švédska.

Uzbek takisto počas jazdy odpálil improvizovanú bombu, ktorá pozostávala z piatich propanbutanových fliaš, 38 skrutiek, čepelí nožov a ďalších menších kovových predmetov.

„Akilov chcel tiež potrestať Švédsko za účasť v medzinárodnej koalícii proti (organizácii Islamský štát),“ povedal prokurátor Hans Ihrman na dnešnej tlačovej konferencii.

Obhajca obvineného Johan Eriksson potvrdil, že to bolo motívom jeho klienta. Akilov sa podľa neho priznal k páchaniu teroristického činu a pri vyšetrovaní spolupracoval.

Prokurátor Ihrman spresnil, že Uzbek bol obvinený z terorizmu, z pokusu spáchať teroristický čin a zo všeobecného ohrozenia. Podľa neho by mal Akilov dostať doživotný trest. „Mojím cieľom je, aby sa už nikdy nemohol pohybovať voľne v spoločnosti,“ podotkol.

Uzbeckému stavebnému robotníkovi, ktorý mal v čase útoku 39 rokov, vo Švédsku opakovane zamietli žiadosť o povolenie na pobyt. Úrady po ňom pátrali a hrozilo mu vyhostenie zo Švédska.

Podľa prokuratúry Akilov prejavoval sympatie voči extrémistickým organizáciám, vrátane takzvaného Islamského štátu, ktorému od januára 2017 ponúkal svoje služby a na videonahrávke prisahal vernosť. Svoj čin pripravoval niekoľko mesiacov, pričom zhromažďoval informácie o možných cieľoch útoku.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Švédsko #Štockholm #Rachmat Akilov