USA už nebudú zverejňovať niektoré informácie o vojne v Afganistane

Pentagon obmedzil zverejňovanie kľúčových informácií o postupe vojny na afganskom území, ktoré doposiaľ publikoval úrad amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR).

30.01.2018 15:34
debata (17)

Ide o také údaje, ako je počet členov afganskej armády a polície či veľkosť afganského územia, ktoré má pod kontrolou alebo pod vplyvom povstalecké hnutie Taliban.

Tento krok je v priamom rozpore s tvrdeniami ministerstva obrany, ktoré v priebehu uplynulého roka vyhlasovalo, že sa snaží byť ohľadom amerického ťaženia v Iraku, Sýrii a Afganistanu transparentnejšie.

16-ročný konflikt

Úrad amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR) zriadil Kongres a vo svojich štvrťročných správach predkladal verejnosti odtajnené dáta z priebehu konfliktu, ktorý v Afganistane trvá od americkej invázie začatej po teroristických útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001.

V novej správe publikovanej v pondelok ale SIGAR uvádza, že podľa nariadenia ministerstva obrany také informácie, ako je rozsah územia pod kontrolou afganskej vlády a Talibanu, už zverejňovať nesmie. Prvýkrát od roku 2009 musí zostať utajená aj veľkosť afganských armádnych a policajných síl aj to, koľko vojakov a policajtov tieto zložky v priemere opúšťa.

„Dôsledkom toho podľa môjho názoru bude, že radový Američan, ktorý číta naše správy či správy v médiách, nebude mať možnosť v budúcnosti zistiť, akým spôsobom sa jeho peniaze v Afganistane použili,“ vyhlásil John Sopko, ktorý stojí na čele spomínaného nezávislého úradu úradu.

SIGAR uviedol, že za rozhodnutím stojí medzinárodná koalícia, ktorá pôsobí v Afganistane pod velením NATO. Na čele koaličných síl je americký generál John Nicholson.

„Ministerstvo obrany spolupracuje s úradom amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR), americkými silami v Afganistane a koalíciou NATO na vyriešenie obáv, ktoré vyvolalo obmedzenie informácií, ktoré predtým neboli utajované,“ vyhlásil podplukovník Michael Andrews.

Generál Nicholson v novembri vyhlásil, že cieľom je dosiahnuť v priebehu dvoch rokov to, aby afganská vláda mala kontrolu nad 80 percentami územia Afganistanu. SIGAR pritom v poslednej správe uvádzal, že 43 percent afganských okresov je buď pod kontrolou Talibanu, alebo o ne vláda s Talibanom bojuje.

Odborníci kritizujú rozhodnutie

Experti obmedzenie informácií SIGAR kritizujú, pretože podľa nich nebude mať teraz verejnosť možnosť sledovať, ako sa situácia vyvíja. Podľa Sopka mnoho občanov dospeje k názoru, že informácie sú zadržiavané kvôli nedostatočnému pokroku operácií, čo ale nutne nemusí byť pravda.

„V podstate vám teraz prakticky na každú otázku budem musieť odpovedať, že je to tajná alebo nezverejniteľná informácia,“ vyhlásil Sopko s tým, že Pentagon mu dôvody spomínaných opatrení neoznámil.

Už vlani americké úrady obmedzili zverejňovanie informácií o vojne v Afganistane; išlo napríklad o počty obetí bojov. Nové obmedzenie prichádza v čase, keď afganská metropola Kábul zažila sériu bezprostredne po sebe nasledujúcich útokov, ktoré si vyžiadali vyše 120 obetí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #poskytovanie informácií