Pápež vysiela do Čile odborníka na vyšetrovanie sexuálnych trestných činov

Jeho úlohou je prešetriť obvinenia vznesené obeťami pohlavného zneužívania voči biskupovi, ktorý údajne kryl jedného z pedofilných kňazov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

30.01.2018 16:17
Vatican, Chile, Charles Scicluna, monsigneur,... Foto: ,
Charles Scicluna, maltský biskup
debata (1)

Vysielaným odborníkom je maltský biskup Charles Scicluna. Jeho úlohou je vycestovať do Čile a vypočuť si tých, ktorí „vyslovili želanie poskytnúť svedectvo“ v prípade biskupa Juana Barrosa.

Kontroverzie ohľadom Barrosa poznamenali aj nedávnu pápežovu návštevu v Čile. František obete nepríjemne prekvapil, keď v jej závere vyhlásil, že kým neuvidí dôkaz o Barrosovom konaní, bude všetky obvinenia na jeho adresu považovať za ohováranie.

Barros bol dlhoročným blízkym spolupracovníkom kňaza Fernanda Karadimu, ktorého Vatikán v roku 2011 uznal za vinného zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých. Niektoré z Karadimových obetí požadujú Barrosovo odvolanie, pretože podľa nich Karadimovo správanie videl a nezasiahol. Barros tieto obvinenia odmieta.

František bránil Barrosa už skôr a v roku 2015 ho vymenoval za biskupa juhočilského Osorna, kde ho však mnohí kňazi a veriaci v oblasti ako biskupa neuznávajú. Pápež na margo tejto situácie povedal, že za tým stojí kampaň ľavice.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im ale vtedy neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal účinkovanie v cirkvi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Vatikán #pápež František #odborník #Čile #sexuálne zneužívanie