Nahradia USA: 11 štátov sveta urýchli finančnú pomoc pre Palestínu

Rusko, Kuvajt a deväť štátov Európy sa zaviazali urýchliť finančnú pomoc pre Palestínu po tom, ako sa vláda Donalda Trumpa rozhodla výrazne obmedziť svoje dotácie, ktoré sú pre krajinu kľúčové.

30.01.2018 20:31
Palestína Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Úlohou Úradu Organizácie Spojených národov pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) je pomáhať približne piatim miliónom palestínskych utečencov a ich potomkom. V minulom roku mal jeho rozpočet miliardu dolárov (v prepočte viac ako 805-miliónov eur).

Financované sú z neho dlhodobé programy, vrátane vzdelávacích projektov, a prostriedky využívajú aj ako núdzové fondy v krízových situáciách akou je napríklad vojna v Sýrii. Jednu tretinu z medzinárodných dotácií pritom doteraz tvorili financie Spojených štátov. Vláda USA však okresala posledný príspevok o polovicu a ako podmienku ďalšieho financovania požaduje reformy.

Šéf UNRWA Pierre Krähenbühl informoval, že v minulom roku poskytli Spojené štáty Palestíne 360 miliónov dolárov (v prepočte 289,83 miliónov eur), pričom teraz sa zaviazali darovať len 60 miliónov dolárov (48,31 miliónov e­ur).

Krähenbühl je presvedčený, že okresanie prostriedkov súvisí s Trumpovým rozhodnutím uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a reakciou Valného zhromaždenia OSN, ktoré hlasovalo proti tomu. Spomedzi európskych krajín sa na vyrovnaní finančného rozdielu budú podieľať Švajčiarsko, Fínsko, Dánsko, Švédsko, Nórsko, Nemecko, Belgicko, Holandsko a Írsko.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #finančná pomoc