Jadrová hrozba KĽDR môže byť čoskoro reálna, vyhlásil Trump

Americký prezident to vyhlásil pred americkým Kongresom v správe o stave únie.

31.01.2018 06:07 , aktualizované: 12:12
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (43)

Spojené štáty vytvárajú „maximálny tlak“, aby zabránili „bezohľadnej snahe“ Severnej Kórey získať jadrové zbrane. V správe o stave únie pred americkým Kongresom to v utorok večer miestneho času vyhlásil šéf Bieleho domu Donald Trump. Zároveň dodal, že jadrová hrozba zo strany KĽDR sa čoskoro môže stať realitou. Informovala o tom agentúra AP.

„Žiaden režim neutláča svojich občanov tak totálne a brutálne ako krutá severokórejská diktatúra. Bezohľadná snaha Severnej Kórey získať rakety s jadrovými hlavicami môže už čoskoro ohrozovať našu vlasť,“ zdôraznil americký prezident.

Podľa Trumpa skúsenosť s Pchjongjangom ukazuje, že „sebauspokojenie a ústupky iba povzbudzujú k agresii a provokáciám“.

Pre Spojené štáty je tak najlepším spôsobom obrany budovanie „bezkonkurenčných“ vojenských kapacít. To platí pri obrane pred nepriateľskými štátmi, ale aj pred teroristickým skupinami či medzinárodnými súpermi ako Čína či Rusko, upozornil Trump. Vysvetlil, že z tohto dôvodu požiadal Kongres o uvoľnenie rozpočtových stropov na vojenské výdavky.

Peskov: V tejto fáze vzťahov s USA nemá Kremeľ tendenciu používať termín „odmäk“

V tejto fáze vzťahov so Spojenými štátmi nemá Kremeľ tendenciu používať termíny „odmäk“ alebo „perspektíva odmäku“, vyhlásil v stredu v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Reagoval na otázku, ktorá súvisela s prejavom prezidenta USA Donalda Trumpa o stave americkej Únie a s možnosťami zníženia napätia vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom.

Jadrový arzenál USA musí byť údajne taký silný, aby dokázal odstrašiť akýchkoľvek agresorov zvonka. Podľa Trumpa možno raz nastane „čarovný okamih“, keď sa všetky krajiny sveta spoja a zrušia svoj jadrový program. „Avšak zatiaľ nie sme ešte tak ďaleko,“ dodal.

Zároveň pohrozil použitím vojenskej sily, aby zabránil Severnej Kórei získať jadrové zbrane.

Trump: Nezamestnanosť v USA je najnižšia za 45 rokov

Trump sa vo vyhlásení venoval aj nezamestnanosti. Tá v Spojených štátoch za uplynulý rok dosiahla najnižšiu úroveň za posledných 45 rokov, pričom nezamestnanosť medzi hispánskou a černošskou populáciou zaznamenala vôbec najnižšie čísla v histórii. V správe o stave únie pred Kongresom to v utorok večer miestneho času uviedol to americký prezident Donald Trump.

Nová americká administratíva, ktorá nastúpila vlani 20. januára, podľa Trumpa pomohla vytvoriť 2,4 milióna nových pracovných miest, z toho 200 000 v pri­emyselnej výrobe.

„Po dlhých rokoch stagnácie sme konečne svedkami rastúcich miezd,“ uviedol Trump.

Akciové trhy v USA počas uplynulého roka „prekonávali jeden rekord za druhým a ich hodnota narástla o 8 biliónov dolárov“, vyzdvihol Trump.

Pripomenul taktiež výrazné zníženie daní pre malé podniky, ktoré v dôsledku opatrení z konca minulého roka „teraz môžu odvádzať 20 percent svojich príjmov z podnikania“.

„Bežná štvorčlenná rodina s príjmom 75.000 dolárov ročne bude mať o 2000 dolárov nižšie dane. Ich daňové výdavky tak klesnú o polovicu,“ zdôraznil prezident.

Éra hospodárskej kapitulácie je preč, povedal Trump

USA podľa Trumpa konečne zvrátili desaťročia trvajúci trend nespravodlivých obchodných dohôd, ktoré umožnili firmám opúšťať USA a spôsobili tak odliv pracovných miest a bohatstva z krajiny.

„Éra hospodárskej kapitulácie je preč,“ vyhlásil Trump.

„Mnohé automobilky teraz budujú závody a rozširujú výrobu v Spojených štátoch. Toto sme nevideli už desaťročia,“ tvrdil v prejave pred Kongresom Trump.

Podľa agentúry AP však automobilky rozširovali výrobu v USA aj pred Trumpovým nástupom do funkcie. Toyota otvorila fabriku v Mississippi už v roku 2011, pričom Hyundai má závod v Alabame už od roku 2005. Tesla už v roku 2010 modernizovala závod na výrobu elektromobilov.

Trump taktiež vyhlásil, že „Chrysler presúva veľkú fabriku z Mexika do Michiganu“. Podľa AP však automobilka do Michiganu premiestňuje iba výrobu nákladných automobilov, pričom závod v Mexiku bude vyrábať iné druhy vozidiel pre svetové trhy.

Trump predstavil štyri piliere migračnej politiky, chce ukončiť vízovú lotériu

Spojené štáty plánujú zastaviť lotériu, ktorá umožňuje udelenie víz pre vyžrebovaných uchádzačov, a chcú zároveň zabrániť, aby za imigrantmi prišli okrem ich zákonitých partnerov a neplnoletých detí aj príslušníci širšieho príbuzenstva. V správe o stave únie pred americkým Kongresom to v utorok večer miestneho času uviedol prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu v prejave predstavil imigračnú politiku svojej vlády, ktorá má stáť na štyroch pilieroch: „vytvorení cesty k občianstvu“ pre 1,8 milióna ľudí, ktorí sa dostali do USA nelegálne v detskom veku; vybudovaní múru na hranici s Mexikom; ukončení vízovej lotérie; a ukončení imigrácie pre široké príbuzenstvo za účelom sceľovania rodín.

Nelegálni imigranti, ktorí sa dostali do USA ako deti, budú môcť podľa Trumpa získať americké občianstvo po splnení „vzdelanostných a pracovných požiadaviek a ak zároveň preukážu morálny charakter“.

„Druhý pilier je o plnohodnotnej ochrane hraníc. Znamená to vybudovanie veľkého múru na južnej hranici,“ uviedol Trump a vysvetlil, že cieľom je zabrániť zločincom a teroristom vo vstupe do USA.

„Tretí pilier ukončuje vízovú lotériu, teda program náhodného udeľovania zelených kariet bez ohľadu na schopnosti, zásluhy či bezpečnosť Američanov,“ pokračoval Trump.

„Štvrtý a zároveň posledný pilier ukončuje reťazovú migráciu a chráni tak užšiu rodinu. Podľa súčasného narušeného systému môže jeden imigrant priviesť so sebou v podstate neobmedzený počet vzdialených príbuzných,“ dodal Trump.

Spolupráca Republikánov a Demokratov

Jednou z tém, ktorej sa venoval, bola spolupráca Republikánov a Demokratov, z ktorých sa mnohí zákonodarcovia nezúčastnili na stretnutí v Kongrese. „Dnes večer ponúkam otvorenú ruku na spoluprácu s členmi oboch strán, Demokratmi a Republikánmi, aby sme ochránili našich občanov, akéhokoľvek pôvodu, farby a vyznania,“ uviedol. Zatiaľ čo, členovia Republikánskej strany jeho reč v mnohých prípadoch privítali s nadšením, Demokrati boli počas večera ticho a dokonca vyjadrili nesúhlas, keď sa vyjadril, že chce obmedziť povolenie pre migrantov, ktorí si chcú do USA priviesť rodinu.

Na Trumpov prejav neskôr reagoval kongresman Joe Kennedy, vnuk senátora Roberta F. Kennedyho, a pripomenul voličom, že Trumpov príhovor mohol mať optimistický tón, ale nemali by zabúdať na slovné útoky a narážky prezidenta. „Šikanujúci môžu udrieť. Môžu zanechať stopu, ale nikdy v histórii našich Spojených štátov sa im nepodarilo vyrovnať sa sile a duchu ľudí, ktorí sa zjednotili v obrane svojej budúcnosti,“ uviedol.

Trumpove výroky ku kľúčovým medzinárodným témam vo vyhlásení o stave únie:

Islamský štát

„Vlani som prisľúbil, že spolu s našimi spojencami sa budeme snažiť vymazať Islamský štát (IS) z povrchu zeme. Po roku môžem hrdo oznámiť, že koalícia, ktorá vznikla s cieľom poraziť IS, oslobodila od týchto zabijakov takmer 100 percent územia v Iraku a Sýrii. Stále je však pred nami veľa práce. Budeme pokračovať, kým IS neporazíme.“

Guantánamo

„Teroristi, ktorí robia také veci ako umiestňovanie bômb do civilných nemocníc, predstavujú zlo. Keď je to možné, ničíme ich. Ak je to nevyhnutné, musíme byť schopní ich zadržať a vypočuť. Ale jedno musí byť jasné: teroristi nie sú obyčajní zločinci. Sú to nezákonní nepriateľskí bojovníci. Ak ich zadržíme v zahraničí, musíme s nimi nakladať ako si to zaslúžia – teda ako s teroristami.“

„V minulosti sme bezhlavo prepustili stovky nebezpečných teroristov a neskôr sme na nich znovu narazili na bojovom poli. To sa týkalo aj vodcu IS abú Bakra al-Bagdádího,“ povedal Trump a dodal, že krátko pred prejavom požiadal ministra obrany Jamesa Mattisa, aby prehodnotil americkú vojenskú detenčnú politiku a ponechal v prevádzke väznicu na základni Guantánamo.

Afganistan

„Naši bojovníci v Afganistane majú nové pravidlá. Našu armádu a ani našich hrdinských afganských partnerov už nepodkopávajú umelé lehoty; našim nepriateľom už neprezrádzame naše plány.“

Izrael

„Minulý mesiac som podnikol krok, ktorý pár mesiacov predtým jednohlasne schválil Senát – uznal som Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Krátko na to tucet krajín hlasoval na pôde Valného zhromaždenia OSN proti zvrchovanému právu USA na takéto rozhodnutie. Americkí daňoví poplatníci v roku 2016 poslali práve týmto krajinám štedrú pomoc v hodnote 20 miliárd dolárov. Preto dnes večer žiadam Kongres o prijatie zákona, aby peniaze zo zahraničnej pomoci Spojených štátov putovali iba ich priateľom a nie nepriateľom.“

Irán

„Keď sa občania Iránu vzopreli voči zločinom ich skorumpovanej diktatúry, nezostal som ticho. Amerika stojí pri Iránčanoch v ich statočnom boji za slobodu.“

„Kongres žiadam, aby sa zaoberal zásadnými chybami v tej príšernej jadrovej dohode s Iránom“.

Severná Kórea

„Žiaden režim neutláča svojich občanov tak totálne a brutálne ako krutá severokórejská diktatúra. Bezohľadná snaha Severnej Kórey získať rakety s jadrovými hlavicami môže už čoskoro ohrozovať našu vlasť.“

Podľa Trumpa skúsenosť s Pchjongjangom ukazuje, že „sebauspokojenie a ústupky iba povzbudzujú k agresii a provokáciám“.

Pre Spojené štáty je tak najlepším spôsobom obrany budovanie „bezkonkurenčných“ vojenských kapacít.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #posolstvo o stave únie #Donald Trump #správa o stave únie