Ankara mieri na Kurdov a triafa svetové pamiatky

"Turecké nálety zničili staroveký chrámový komplex Ajn Dára v blízkosti severosýrskeho mesta Afrín," informovala britská BBC s odvolaním sa na sýrske vládne zdroje.

31.01.2018 11:00
dara2 Foto:
Poškodený chrám Ajn Dára, ktorý v staroveku postavili Aramejci.
debata (33)

Ešte v nedeľu to potvrdil aj oficiálny predstaviteľ kurdských milícií Rejzán Hedú. Ankara tak premenila na hŕbu kamenia najstaršiu pamiatku na území Sýrie. Významný objekt postavený Aramejcami a pochádzajúci ešte z prvého tisícročia nášho letopočtu.

Turci od 20. januára vedú ofenzívu na severe zvrchovanej Sýrie. Vyzerá to tak, že síce mieria na kurdské milície, ktoré považujú v Ankare za teroristické, ale trafili historickú pamiatku svetového významu. Nevyčísliteľný poklad, ktorý má pevné miesto na zozname UNESCO. Podobný osud ako chrámový komplex Ajn Dára stihol aj historický skvost v Palmýre, ktorý zrovnali so zemou teroristi z tzv. Islamského štátu v rámci „boja s inovercami“.

„Až 60 percent chrámového komplexu je v ruinách,“ tvrdia viacerí svedkovia citovaní viacerými agentúrami po tureckom nálete na sýrsku pamiatku. Podľa Mámúna Abdalkaríma, donedávna ešte šéfa vládneho výboru pre sýrske starožitnosti a múzeá, citovaného AFP, „turecký útok je útokom proti minulosti, súčasnosti a budúcnosti sýrskeho ľudu“. Aj podľa neho je zničenie chrámového komplexu Ajn Dára zločinom porovnateľným s likvidáciou pamätníkov v Palmýre. Konkrétne chrámu boha Béla a Bálšamínov chrám, ktoré postavili pred vyše 1 800 rokmi. Ruka novodobých barbarov naveky vymazala aj Triumfálny oblúk z čias Rímskej ríše, viacero pohrebných veží či sochu leva, ktorá vznikla na počesť bohyne al-Lat a stávala pri vchode k Bélovmu chrámu.

Archívna snímka časti nepoškodeného chrámu. Foto: Profimedia
dara1 Archívna snímka časti nepoškodeného chrámu.

„Obávam sa aj o osud mnohých starobylých usadlostí, ktoré sa nachádzajú neďaleko frontovej línie južne od mesta Afrín,“ neskrýval nepokoj Mámún Abdalkarím, ktorý je uznávaný vo svete ako odborník na historické pamiatky. Aj spomínané usadlosti sú v zozname UNESCO známe ako „antické dediny na severe Sýrie z obdobia 1. až 7. storočia nášho letopočtu“. Sú významným svedectvom vidieckych stavieb neskorého staroveku a byzantského obdobia.

Podľa Mahmúda Chamúda, nástupcu Abdalkaríma vo funkcii šéfa vládneho výboru pre sýrske starožitnosti a múzeá, zničenie chrámového komplexu Ajn Dára je "barbarským činom, ktorý je súčasťou plánu tureckého režimu s cieľom zničiť sýrske kultúrne dedičstvo“. „Vyzývam svetové organizácie, ako aj všetkých zainteresovaných v oblasti kultúry na odsúdenie tejto agresie a na zastavenie ničenia sýrskeho kultúrneho dedičstva, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou svetového dedičstva,“ vyhlásil Chamúd pre agentúru SANA.

Ankara sa doteraz, aspoň podľa dostupných zdrojov, k bombardovaniu chrámového komplexu Ajn Dára nevyjadrila. Zato ubezpečuje svet, že nemá záujem o dlhodobú okupáciu sýrskeho územia. „Očistíme mesto Afrín od teroristov a územie vrátime pod sýrsku kontrolu. Sú však iní, ktorí majú v pláne iné ciele v Sýrii, chcú tam zotrvať nadlho,“ vyhlásil Mevlut Cavusoglu, šéf tureckej diplomacie, pre agentúru Anadolu. Nepriamo tak narážal na amerického spojenca v NATO, ktorý v rámci vlastných „životných záujmov“ pokračuje v podpore sýrskych Kurdov. Turci zase pokračujú v ofenzíve na mesto Afrín, ktoré sa im nielen podľa kurdských zdrojov zatiaľ nepodarilo obsadiť podľa pôvodného plánu. Pokúšajú sa tak dosiahnuť spomínaný cieľ ostreľovaním z diel a leteckým bombardovaním. Výsledkom je nielen zničený staroveký chrámový komplex Ajn Dára, ale aj civilné obete na životoch.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #pamiatky #Kurdi