Británia bude prehlbovať vzťahy s Čínou, povedala Mayová

Británia je pripravená prehlbovať vzťahy s Čínou a do budúcnosti posúdi všetky možnosti pre uzavretie dohody o voľnom obchode medzi oboma krajinami. Na úvod svojej návštevy Číny to povedala britská premiérka Theresa Mayová, ktorá sa v Pekingu stretla s čínskym náprotivkom Li Kche-čchiangom. Na stretnutí sa však vyhla tomu, aby otvorene schválila čínsky projekt novej Hodvábnej cesty.

31.01.2018 09:37 , aktualizované: 18:39
debata (37)

V čase, keď Británia rokuje o vystúpení z Európskej únie, sa Londýn snaží posilňovať vzťahy s obchodnými partnermi a hľadať nové príležitosti po celom svete. „Čínsko-britské vzťahy sa kvôli zmenám vo vzťahoch medzi Britániou a Európskou úniou nezmenia,“ povedal čínsky premiér Li po rokovaní s Mayovou.

Britskú premiérku do Číny sprevádza Päťdesiatčlenná obchodná delegácia, v ktorej sú aj vedúci predstavitelia firiem BP či Jaguar Land Rover. Mayová najprv navštívila priemyselné mesto Wu-chan v centrálnej časti Číny a potom sa vydala do Pekingu na schôdzku s Liom.

Britská premiérka má na pláne aj stretnutie s prezidentom Si Ťin-pchingom a zavíta aj do čínskej finančnej metropoly Šanghaja, kým sa v piatok vydá späť do vlasti.

Mayová: Zo zlatej éry vzťahov treba ťažiť

Návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Británii v roku 2015 začalo obdobie, na ktoré Peking často poukazuje ako na „zlatú éru čínsko-britských vzťahov“. Pri stretnutí s čínskym premiérom Mayová vyhlásila, že je potrebné z tejto zlatej éry vzťahov ďalej ťažiť a posilniť strategické partnerstvo medzi oboma krajinami.

„Čína je krajinou, s ktorou chceme uzavrieť dohodu o voľnom obchode,“ povedala Mayová novinárom už cestou do Číny. Medzitým je podľa nej treba viac pracovať na odstraňovaní obchodných bariér a zaistiť britským firmám lepší prístup na čínsky trh. Mayová sa vyhla tomu, aby formálne schválila plán Pekingu vybudovať novú Hodvábnu cestu. Naznačila pritom, že má Británia stále obavy ohľadom politických motívov Číny pri realizácii zámeru za 900 miliárd dolárov, napísal denník The Guardian.

Briti Hodvábnu cestu zatiaľ neodklepli

Britské vládne zdroje potvrdili, že Británia nepodpísala predbežnú zmluvu, ktorou by oficiálne podporila iniciatívu novej Hodvábnej cesty, ktorá je osobným projektom čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Kritici mienia, že cieľom projektu je vtiahnuť ďalšie krajiny regiónu hlbšie do čínskej sféry vplyvu. Navyše by podľa nich mohol tento projekt dať čínskym kontraktorom nespravodlivé preferenčné výhody.

Peking dúfal, že pre tento projekt získa podporu Británie, keď sa britský minister financií Philip Hammond vlani zúčastnil na Fóre pre medzinárodnú spoluprácu na Hodvábnej ceste, kde bol prítomný aj český prezident Miloš Zeman.

Čína stále nezískala podporu žiadneho z veľkých hráčov západného sveta, Austrália, Francúzsko, Nemecko, Európska komisia ani USA zatiaľ projektu neposkytli bezvýhradnú podporu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron začiatkom roka uviedol, že by nová Hodvábna cesta mala prospievať celej oblasti, a nie byť iba „jednosmernou ulicou“.

Nárast vývozu do číny o 60%

Objem vývozu z Británie do Číny od roku 2010 vzrástol o 60 percent, napriek tomu v roku 2016 mierilo do Číny len 3,1 percenta britského vývozu, zatiaľ čo do krajín EÚ to bolo 43 percent.

Podľa diplomatických zdrojov Čína vyjadrila ochotu rokovať o dohode o voľnom obchode s Britániou, formálne rozhovory môžu ale začať až v okamihu, keď Británia v budúcom roku oficiálne opustí EÚ. Vyrokovať dohodu o voľnom obchode spravidla trvá niekoľko rokov.

Okrem ekonomických otázok bude Mayová s čínskymi predstaviteľmi pravdepodobne rokovať rovnako o otázke Severnej Kórey či o ochrane klímy. Tiež sľúbila, že nadnesie aj problematiku dodržiavania ľudských práv v bývalej britskej kolónii Hongkongu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Brexit #Theresa Mayová