Nová ústava - prvý cieľ Sýrčanov

"Veľká časť predstaviteľov sýrskych povstaleckých skupín odmietla cestovať na utorkovú mierovú konferenciu v kúpeľnom meste Soči, ktorú organizovalo Rusko," konštatovala reportérka denníka The New York Times. S tým, že podľa niektorých delegátov na Kongrese sýrskeho ľudového dialógu na brehu Čierneho mora nemá zmysel rokovať o prípadných návrhoch.

31.01.2018 10:19 , aktualizované: 18:00
kríza, Sýria, kongres, Blízky východ, Soči,... Foto: ,
Sýrsko-sýrske rokovanie v ruskom Soči sa nezaobišlo bez emócií.
debata (34)

„Záverečné komuniké bolo vopred pripravené. Mnohí pricestovali s prázdnymi kuframi, aby ich naplnili ruským tovarom a následne ho predávali doma. Čas rokovania a čas vydelený na občerstvenie bol rovnaký,“ informovala „svedkyňa“ v službách spomínaného denníka. Nebolo to však, mierne povedané, celkom tak.

"Pravda je, že skupina predstaviteľov ozbrojenej opozície sídliaca v Turecku odmietla po prílete do Soči opustiť letisko. Uvidela totiž logo summitu. Je na ňom holub s mierovou ratolesťou na pozadí dvoch sýrskych zástav. Pravdepodobne odporcovia prezidenta Bašára Asada očakávali vlastnú symboliku.

Zabudli vari, kam prileteli a že aktuálna symbolika kongresu je dávno známa? Bola to iba zámienka minimálne hodiť tieň na fórum a maximálne znemožniť podujatie," informoval Arťom Kožin, člen organizačného výboru. Po viac ako dvojhodinovom meškaní a telefonáte ruského šéfa diplomacie Sergeja Lavrova jeho tureckému rezortnému kolegovi Mevlütovi Čavušogluovi sa napokon rokovanie začalo.

„V Soči sme boli svedkami historickej udalosti. Je pokračovaním politického riešenia sýrskeho problému, ktorým sa zaoberalo okolo 1 500 delegátov zo všetkých kútov Sýrie,“ konštatoval na záver Kongresu sýrsky politológ Mohammad Abbás. Samotná štruktúra prítomných delegátov bola rôznorodá. Spoločný jazyk hľadali kresťania, moslimovia, ale aj Drúzovia, Kurdi a náčelníci kmeňov.

Vrátane tých, ktorí ešte nedávno bojovali proti vládnym jednotkám. V Soči bolo aj 11 zástupcov tzv. Najvyššieho výboru pre otázky rokovania, jednej z najradikálnejších opozičných skupín. Aj keď ako súkromné osoby. Podobne dopadli aj pozvaní predstavitelia Demokratického zväzu, ktorých Turecko ako jeden z garantov Kongresu nepustilo. Ankara považuje organizáciu za teroristickú. Viacerí jej členovia však pricestovali na súkromné pozvanie.

Po oficiálnom otvorení summitu rokovali delegáti bez prítomnosti novinárov, diplomatov aj politikov. Ostali iba Sýrčania, ktorí, ako od začiatku konfliktu zdôrazňuje hlavne Moskva, musia sami rozhodnúť o svojej budúcnosť bez akéhokoľvek zasahovania zvonku. Ako pripomenula agentúra TASS, v Soči nebolo napríklad počuť pôvodne na Západe i v časti arabského sveta volanie „Asad musí odísť“. Aj v tomto platí, že Sýrčania rozhodnú prípadne aj o tom, kedy a ako odíde prezident Asad z politickej scény. Sýrsko-sýrske rokovanie sa však nezaobišlo bez emócií vrátane výkrikov z pléna. Zaznel aj hlas sýrskych Kurdov.

„Nepochybne sme za politické riešenie konfliktu. Žiaľ, náš postoj zatiaľ ignorujú,“ povedal Parvin Ibrahim, líder Strany mládeže za zmenu a pokrok, citovaný portálom CentrAsia. Zároveň pripomenul, že v severosýrskom meste Afrín "pokračuje skutočná vojna“ s tureckou armádou a jej spojencami. "Kurdi nie sú opozičnou silou, ktorá sa nachádza za sýrskymi hranicami. Sú reálnou silou, s ktorou sa musí rátať. Napriek tomu nik dnes nemá k nám jasný postoj,“ vyslovil výčitku Kurd.

Prítomnosť osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Mistura v Soči nielen pridala na dôležitosti Kongresu, ale bola aj odpoveďou na hlasy, podľa ktorých Moskva chce „stagnujúce“ ženevské rokovania o Sýrii nahradiť rokovaním práve v čiernomorskom kúpeľnom meste. "Výsledkom Kongresu sú tri dokumenty: záverečné vyhlásenie, výzva účastníkov Kongresu, ako aj zoznam členov ústavnej komisie,“ zhrnul Alexandr Lavrentev, osobitný predstaviteľ ruského prezidenta Vladimira Putina. K samotnému zoznamu, ktorý má otvoriť dvere k novej sýrskej ústave, pripomenul, že Staffan de Mistura ho dostane aby ho dopracoval.

„Na jeho základe bude osobne formovať orgán, ktorý pripraví prvý zákon sýrskeho štátu. Zároveň bude mať posledné slovo pri schvaľovaní konečnej podoby zoznamu,“ informoval Lavrentev s tým, že nie je vylúčené ďalšie doplnenie zoznamu o osoby, ku ktorým sa vyjadrí osobitný vyslanec OSN pre Sýriu. „Musí byť však pritom zachovaná rovnováha síl,“ dodal osobitný predstaviteľ Putina.

Najbližšie sa mierový dialóg o Sýrii uskutoční v kazašskej Astane. Počas neho sa rozhodne v poradí už o druhom Kongrese sýrskeho ľudového dialógu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Soči #vojna v Sýrii