Trump vyzval na jednotu, prejavom ju však nepodporil, píšu americké médiá

V správe o stave únie amerického prezidenta Donalda Trumpa síce zneli výzvy na jednotu politicky rozdeleného národa, jeho obsah však mieril úplne opačným smerom. Prezidentova reč znela ľúbezne ušiam republikánov a ich voličov, opozičným demokratom a nimi reprezentovanej časti Američanov však neponúkla skoro nič, súdia komentátori amerických médií. Prejav podľa nich pripomínal reč Trumpových predchodcov.

31.01.2018 12:00
trump Foto: ,
Šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata (3)

Veľká väčšina Trumpových výrokov, či už išlo o hodnotenie doterajších úspechov či plánov do budúcnosti, bola podľa komentárov určená iba časti sály zaplnenej vo washingtonskom Kapitole a časti Američanov pred televíziou. Výzvy na jednotu neboli podľa denníka The Hill podopreté žiadnou ponukou kompromisu, nech išlo o najdiskutova­nejšie témy imigračnej reformy, ekológie či ekonomiky.

„Utorkové posolstvo dalo pramálo dôvodov k zmene názorov tým voličom, ktorí ho (Trumpa) nemajú v obľube,“ napísal The Hill, podľa ktorého sa Trump chce – súdiac z prejavu – aj tento rok sústrediť na svojich skalných voličov, ktorých reč zrejme uspokojila.

To bolo zrejmé aj na atmosfére v sále. Televízia CBS News spočítala, že celkovo 29 minút a 45 sekúnd z Trumpovho prejavu zabral potlesk, ktorý prerušil jeho reč viac ako stokrát. Aplauz sa však ozýval takmer výhradne z časti obsadenej republikánmi, ku ktorým napokon prezident väčšinou smeroval svoj zrak.

Demokrati bučali

Ak nebol potlesk určený niekomu z pozvaných hostí, zostávali demokrati prevažne ticho sedieť. Z demokratických lavíc sa ozvalo dokonca bučanie vo chvíli, keď prezident hovoril o tom, že zakáže príbuzným prisťahovalcov žijúcich v USA prísť na americké územie za ich blízkymi.

Kým zmierlivosti bolo v prejave pramálo, optimistický tón, ktorý bol podľa Trumpových poradcov ďalším z cieľov posolstva, sa udržať podarilo. Médiá sa domnievajú, že prvý bilančný prejav excentrického prezidenta, ktorého ďalšie verejné vystúpenia často budia pohoršené reakcie, sa nijako výnimočne nelíšil od rečí jeho predchodcov.

„Nakoniec pripomínal (prezidentské) prejavy, ktoré znejú Snemovňou reprezentantov celé desaťročia, a jeden z republikánskych lobistov podotkol, že by ste ho ľahko mohli zameniť za reč Georgea W. Busha,“ napísal web denníka Politico.

Výnimočný bol však utorkový prejav svojou dĺžkou jednej hodiny a 20 minút. Podľa CBS News bol tretí najdlhší vôbec, po dvoch prejavoch Billa Clintona.

Podľa denníka The Washington Post bolo pre pozitívne vyznenie Trumpovho prejavu dôležité, že sa na rozdiel od niektorých predchádzajúcich vystúpení dokázal držať pripraveného textu a vyvaroval sa používaniu príliš expresívnych či hanlivých výrazov, ktoré má v obľube.

"Toto bol prezident, ktorého vidieť pri špeciálnych príležitostiach, prezident s jemným, miernym hlasom. Žiadne výkriky, žiadne veľká gestá … Trump sa stále hrdo hlási k rozbíjaniu tradície. Tónom a obsahom svojej utorkovej reči sa však správal skôr ako politik, ktorým podľa seba nie je, "napísal washingtonský denník.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #výzva #Donald Trump #jednota #správa o stave únie #americké médiá