Puigdemont po chvíľkovom záchvate beznádeje: Pokračujeme ďalej!

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont v stredu poprel, že sa vzdáva svojho úsilia viesť nezávislé Katalánsko po tom, ako jeho textové správy odvysielala španielska televízia. Puigdemont pripustil, že mal v jednu chvíľu pochybnosti, ale opäť trvá na svojom: "Pokračujeme ďalej!".

31.01.2018 13:50 , aktualizované: 14:57
debata (7)

Niekdajší katalánsky premiér Carles Puigdemont je presvedčený, že šance na jeho znovuzvolenie sa znížili.

V správach adresovaných jednému z exministrov podľa španielskych médií písal, že „je po všetkom“ a separatisti ho „obetovali“. Puigdemont oficiálne zostáva jediným kandidátom na katalánskeho premiéra, ktorého plánovanú utorkovú voľbu však pre možné právne dopady predseda parlamentu odložil na neurčito.

Utorkové rozhodnutie predsedu Rogera Torrenta o nezačatí voľby kandidáta ukrývajúceho sa pred španielskymi úradmi v Belgicku vnieslo do doteraz jednotných radov separatistických strán rozkol. Kým Puigdemontova koalícia Spoločne pre Katalánsko (JXCat) spolu s radikálnou ľavicou CUP trvala na uskutočnení voľby, ktorú predbežným opatrením de facto zakázal ústavný súd, Torrentova Republikánska ľavica Katalánska (ERC) sa postavila za rozhodnutie predsedu parlamentu.

Obetný baránok?

„Naši nás obetovali, prinajmenšom mňa,“ napísal Puigdemont v textovej správe jednému z exministrov pobytom takisto v Belgicku Antonimu Cominovi. „Vy môžete byť ministrami (dúfam a chcem), ale ja už som obetovaný, ako to navrhol (poslanec ERC Jordi) Tardá,“ dodal expremiér s odkazom na pondelkové vyhlásenie tohto politika, ktorý navrhol hľadanie iného premiérskeho kandidáta.

Správy zverejnené pôvodne televíznou stanicou prevzala väčšina španielskych médií, ich autentickosť však doteraz nikto nepotvrdil. Puigdemont v nich ďalej písal, že „je po všetkom“ a že španielska vláda zvíťazila. Politik obvinený španielskymi úradmi zo vzbury kvôli jednostrannému vyhláseniu katalánskej nezávislosti sa vraj teraz sústredí na vlastnú obhajobu. Či sa chce vrátiť do vlasti, to vo zverejnených správach neuviedol.

Španielsky premiér Mariano Rajoy pred voľbou nového katalánskeho premiéra uviedol, že Madrid sa vzdá správy nad katalánskymi úradmi trvajúcej od októbra iba v prípade, že bude zvolený fyzicky prítomný premiér. Vláda sa kvôli možnému pokusu o voľbu neprítomného Puigdemonta obrátila na ústavný súd, ktorý voľbu fakticky zakázal. Väčšina separatistov, ktorí majú pre zvolenie svojho kandidáta dostatok hlasov, doteraz oficiálne podporuje expremiéra a iné meno nepadlo.

Sám Puigdemont sa vo verejnom vyhlásení po utorňajšom odložení voľby označil za jediného kandidáta a vyzval separatistické strany na jednotu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #separatizmus #Carles Puigdemont