Na svetroch pre nórskych olympionikov sú znaky, ktoré používajú nacisti

Oficiálne oblečenie nórskeho lyžiarskeho tímu pre februárové zimné olympijské hry v juhokórejskom Pchjongčchangu sa dostalo pod paľbu kritiky. Na čiernošedých pletených svetroch zjazdárov sú totiž vyobrazené dva runové znaky, ktoré majú základ v severskej mytológii, ale používajú ich aj ako svoje symboly neonacistické hnutia. Píše o tom dnes britský denník.

31.01.2018 15:59
debata

Kolekcia oblečenia pre nórskych zjazdárov pre túto sezónu sa inšpirovala vikingským obdobím a bola pomenovaná Útočiaci Viking. Runový znak, ktorý označuje písmeno T a nesie meno severského boha vojny Týra, bol pre národný tím vybraný preto, že má svojmu nositeľovi zabezpečiť silu a víťazstvo.

V 30. rokoch minulého storočia však tento znak pripomínajúci oštep začal používať nacistický vodca Adolf Hitler a znak stal známym ako Kampfrune, runa boja. Runa sa stala emblémom Hitlerovej školy pre veliteľa (Reichsführer­schulen), ktorú navštevovali prominentní nacisti v Nemecku.

V súčasnej dobe túto runu často nosia členovia ultrapravicových skupín. V Škandinávii ide napr. o poprednú neonacistickú organizáciu zvanú Severské hnutie odporu, ktorá najmä vo Švédsku, ale aj v Nórsku brojí proti imigrantom či Židom.

V neonacistickej symbolike figuruje aj druhý, ktorý zdobí svetre nórskych reprezentantov pre februárovú olympiádu. Nacisti v Nemecku mu hovorili Lebensrune, runa života, a objavoval sa napríklad na hroboch vojakov SS pri dátumoch ich narodenia.

Runa je niekedy nacistami označovaná tiež ako Yggdrasil s odkazom na svetový strom zo severskej mytológie. Práve na tomto strome života obetoval najvyššej severský boh Ódin sám seba, keď na ňom visel deväť dní a nocí, aby tak získal tajomstvo rún, symbolov múdrosti. V reakcii na kritiku už niektorí členovia tímu nórskych alpských lyžiarov denníku The New York Times povedali, že nebudú na olympijských hrách v Južnej Kórei spomínané svetre nosiť.

Výrobca oficiálneho oblečenia nórskeho tímu zjazdárov ale odmieta svetre stiahnuť s tým, že runy na nich sú súčasťou škandinávskeho dedičstva a nepatria ultrapravici. „Neonacisti pochodujú tiež s nórskymi vlajkami. To ale predsa neznamená, že ich prestaneme používať,“ uviedla Hilde Midthjellová, výkonná riaditeľka firmy Dale of Norway.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Južná Kórea #olympionici #Nacisti #zimné olympijské hry #symbol #sveter #Pchjongjang