Za atentát, pri ktorom v Istanbule zomrelo 12 Nemcov, padlo doživotie

Súd v Istanbule vymeral doživotné tresty trom mužom, ktorí sa podieľali na samovražednom atentáte z roku 2016. V Istanbule pri ňom vtedy zomrelo 12 nemeckých turistov a ďalší boli zranení. Ďalší obžalovaný bol odsúdený na šesť rokov a tri mesiace väzenia.

31.01.2018 17:08
debata

Trojica mužov – Sýrčania Atala Hasan Majjup, Fauzi Muhammad Alí a Halil Dervis – dostali doživotie za porušenie tureckej ústavy. Okrem toho súd každému z nich uložil ďalších 329 rokov väzenia za zabitie 12 ľudí a pokus o vraždu 16 ďalších, ktorí sa pri atentáte zranili.

Štvrtý obžalovaný bol odsúdený na šesť rokov a tri mesiace za mrežami kvôli členstvu v ozbrojenej skupine. Ďalších 18 ľudí obvinených v súvislosti s útokom na historickom námestí Sultanahmet bolo oslobodili. Zatiaľ žiadne tresty neboli vynesené v prípade ďalších štyroch obvinených, ktorí sú na úteku.

Turecké úrady oznámili, že samovražedný atentátnik, Sýrčan narodený v Saudskej Arábii Nabil Fadl, bol napojený na takzvaný Islamský štát (IS). Odpálil sa blízko skupiny nemeckých turistov, kúsok od slávnej Modrej mešity.

Predvlaňajší atentát v Istanbule bol jedným z niekoľkých podobných útokov, ktoré otriasli Tureckom od roku 2015. Medzi zranenými bolo ďalších deväť Nemcov a tiež občania Nórska, Peru a Južnej Kórey.

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #súd #Turecko #Istanbul