Kenská polícia zadržala poslanca a vyšetruje samozvanú inauguráciu

Kenská polícia zadržala v stredu opozičného poslanca T. J. Kajwanga za účasť na samozvanej inaugurácii lídra kenskej opozície Railu Odingu, ktorý sa v utorok vyhlásil za "prezidenta ľudu". Informovali o tom agentúry AP a DPA.

31.01.2018 19:12
keňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Na Odingovej inaugurácii konanej v parku v metropole Nairobi sa zúčastnili tisíce jeho podporovateľov napriek varovaniu vlády, že ceremónia bude považovaná za vlastizradu. Kabinet v reakcii na ceremóniu zakázal Odingovo Národné hnutie odporu (NRM).

Právnika T. J. Kajwanga zadržali v stredu popoludní miestneho času. Povedal to poslancov právny zástupca Peter Kaluma s tým, že ho odviedli na výsluch do priestorov úradu pre trestné vyšetrovanie v Nairobi. Kajwanga stál na pódiu oblečený do sudcovského talára priamo vedľa Odingu skladajúceho prísahu.

Aké obvinenia úrady voči Kajwangovi vzniesli, nebolo bezprostredne známe. K jeho zadržaniu však došlo krátko po tom, ako minister vnútra Fred Matiangi oznámil začatie vyšetrovania nepovolenej inaugurácie. Úrady tiež pohrozili, že voči zúčastneným spustia súdne konanie.

Kenská vláda prerušila ešte v utorok vysielanie viacerých televíznych staníc, aby tak zabránila priamemu prenosu z podujatia. Tri kenské televízne stanice ostali zablokované aj v stredu.

Bývalý kenský vicepremiér Kalonzo Musyoka v stredu ráno oznámil, že sa v noci na stredu stal priamo vo svojom dome terčom „pokusu o atentát“ neznámeho komanda. K útoku došlo po tom, ako mu polícia zabránila v účasti na Odingovej inaugurácii. Musyoka mal v utorok na opozičnej slávnosti zložiť prísahu ako zástupca samozvaného prezidenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zatknutie #Afrika #keňa #inaugurácia