Poľský Senát schválil kontroverzný zákon o holokauste

Poľský Senát schválil vo štvrtok skoro ráno kontroverzný zákon, ktorý za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" či "poľské koncentračné tábory" nariaďuje väzenie.

01.02.2018 08:37 , aktualizované: 11:48
debata (34)

Zákon reaguje na dlhoročné používanie tejto frázy zahraničnými médiami, keď opisujú koncentračný tábor Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

Čaká sa na podpis Dudu

Zákon schválila minulý týždeň dolná komora parlamentu a podpísať ho ešte musí prezident. Jeho porušovanie bude možné trestať odňatím slobody až na tri roky.

Poľských zákonodarcov za zákon skritizovali izraelskí, ale aj poľskí opoziční politici, keďže novú legislatívu bude podľa nich možné zneužívať na popieranie účasti niektorých Poliakov na zločinoch nacistov. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je to pokus „o prepisovanie histórie“.

Zákon schválila minulý týždeň dolná komora poľského parlamentu a vo štvrtok ráno aj Senát. Podpísať ho ešte musí prezident.

Veľvyslankyňa: Izrael vie, kto dal vybudovať tábory smrti v Poľsku

Izraelská vláda „odmieta“ v Poľsku prijatý zákon, ktorý zavádza trestnú zodpovednosť za výroky vnímané ako obviňovanie Poliakov zo spoluúčasti na nacistických zločinoch, ale na druhej strane „vie“, kto dal vybudovať tábory smrti, i to, že „to neboli Poliaci“. Uviedla to podľa spravodajského portálu LCI izraelská veľvyslankyňa v Poľsku Anna Azariová.

LCI dodal, že historici z Pamätníka holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme uznávajú, že slovné spojenia „poľské tábory smrti“ či „poľské koncentračné tábory“ sú „nesprávnou interpretáciou dejín“. Jad va-šem však vyjadril poľutovanie, že „tento zákon pravdepodobne zastrie historickú pravdu o pomoci, ktorú Nemci dostali od poľského obyvateľstva počas holokaustu“.

Azariová dodala, že práve táto časť zákona by mohla otvoriť dvere k stíhaniu ľudí, ktorí prežili holokaust a podávali by svedectvo o prípadnej účasti niektorých Poliakov na vojnových zločinoch.

Portál LCI súčasne pripomenul, že poľský prezident Andrzej Duda svojho času ubezpečil, že „každý, koho osobné spomienky alebo historický výskum vyjadrujú pravdu o zločinoch z minulosti alebo hanebnom správaní s účasťou Poliakov, má na túto pravdu plné právo“.

Hlasovanie vyvolalo v Izraeli hnev

Viacerí poslanci izraelského parlamentu a politici už vyjadrili svoj hnev v súvislosti s hlasovaním hornej komory poľského parlamentu.

V reakcii na jeho schválenie označil izraelský minister výstavby Joav Galant tento zákon za „popieranie holokaustu“.

Líderka frakcie strany Hnutie (ha-Tnua) v izraelskom parlamente, Cipi Livniová, označila konanie Poľska za „neprijateľné“ a za „dve facky, a to židovskému národu a predsedovi vlády, ktorý vyhlásil, že s Poliakmi dosiahol dohodu“ týkajúcu sa zmien v zákone.

Nový zákon je „šialenstvo“

Halina Birenbaumová, ktorá prežila holokaust a je uznávanou izraelskou literátkou, označila nový poľský zákon za „šialenstvo“. V rozhovore pre izraelský armádny rozhlas dodala, že zákon je „absurdný a neprimeraný tomu, čo sa tam skutočne stalo“.

Birenbaumová, ktorá je členkou Medzinárodného osvienčimského výboru, ďalej uviedla, že je znepokojená, pretože v Poľsku by ju mohli za tieto jej slová aj zatknúť.

Izraelský minister dopravy Jisrael Katz zasa uviedol, že zákon predstavuje „popretie účasti Poľska na židovskom holokauste“. Vyzval súčasne izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby okamžite povolal izraelskú veľvyslankyňu v Poľsku na konzultácie do vlasti.

PiS kritiku odmieta

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) kritiku odmieta s tým, že chce brániť povesť krajiny a zamedziť používaniu nesprávnych slovných spojení pri opisovaní poľských dejín.

Predseda hornej komory parlamentu Stanislaw Karczewski uviedol, že Poľsko zamýšľa pokračovať v dialógu s Izraelom a vysvetľovať ciele prijatia tejto novej legislatívy.

Predsedovia vlád oboch krajín – Benjamin Netanjahu a Mateusz Morawiecki – sa v nedeľu v telefonickom rozhovore dohodli na začatí rokovaní vládnych vyjednávačov o spornej formulácii zákona.

Viac ako milión ľudí – väčšinou Židov – bolo zavraždených v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, ktorý sa nachádzal počas druhej svetovej vojny na nacistami okupovanom poľskom území, pripomína agentúra DPA.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zákon #Izrael #koncentračný tábor #Senát