Trump na kampaň v roku 2020 už zhromaždil 22 miliónov USD

Americký prezident Donald Trump sa okamžite po svojej minuloročnej januárovej inaugurácii pustil do prípravy ďalších volieb v novembri 2020, v ktorých sa chce usilovať o znovuzvolenie. Podľa agentúry Reuters počas minulého roka zhromaždil na novú volebnú kampaň 22 miliónov dolárov.

01.02.2018 09:51
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (4)

Jeho počínanie je podľa expertov nezvyčajné, pretože úradujúci prezidenti sa kampaňou za svoje znovuzvolenie začínajú zaoberať zvyčajne až po druhom roku svojho prvého mandátu.

Väčšinu finančných príspevkov vlani podľa Trumpových spolupracovníkov poukázali drobní darcovia, ktorých čiastky neprekračovali sumu 200 dolárov.

„Nikdy v minulosti sa žiadnemu prezidentovi nepodarilo v prvom roku v úrade zhromaždiť toľko peňazí, nikdy žiadny prezident nemal tak veľkú podporu drobných darcov, ktorí ho neopúšťajú,“ uviedla vo vyhlásení prezidentovho nevesta Lara Trumpová, ktorá pôsobí ako poradkyňa jeho volebného štábu.

Trumpov predchodca Barack Obama mal po prvom roku pobytu v Bielom dome na volebnom konte osem miliónov dolárov. Podľa Reuters ale nešlo o novej dary, ale o prebytky z predošlej volebnej kampane. Kampaň za svoje znovuzvolenie zahájil Obama v treťom roku svojho prvého mandátu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #kampaň #financie #2020 #Donald Trump #darcovia