Amnesty a Oxfam: Za týranie migrantov v Líbyi môže aj Európska únia

Taliansko a Európska únia sú z pohľadu ľudskoprávnych organizácií Amnesty International (AI) a Oxfam spoluzodpovedné za týranie a zneužívanie tisícok migrantov v Líbyi.

01.02.2018 11:39
debata (9)

Organizácie vo svojich samostatných správach uviedli, že je to dôsledok dohody medzi Talianskom a Líbyou o opatreniach proti ilegálnej migrácii. Oxfam v tejto súvislosti vyzvala Rím na jej ukončenie.

Zmienenú dohodu, podporovanú Európskou úniou, obe krajiny uzavreli pred rokom. Jej podstatou je podpora líbyjskej pobrežnej stráže a ochrana hraníc pred ilegálnym prenikaním migrantov do európskych štátov. Podľa AI kvôli tejto „pochybnej dohode " ľudí týrajú, svojvoľne zadržiavajú, vydierajú a vystavujú "nepredstaviteľným podmienkam“ v detenčných táboroch.

Taliansko pomáha pobrežnej stráži Líbye, zmietanej občianskou vojnou, okrem iného výcvikom a vybavením. Podľa údajov Amnesty International už okolo 20-tisíc ľudí na ilegálnej ceste do Európy zastavili a vrátili do Líbye.

Väčšina migrantov, ktorých zachránili v Stredozemnom mori, sa dostala do Talianska. Vláda v Ríme sa preto už niekoľko mesiacov snaží v spolupráci s Tripolisom tento prisťahovalecký prúd obmedziť. Podľa ľudskoprávnych organizácií je to zlý prístup k zastaveniu migrácie z Afriky vzhľadom na dramatickú situáciu v oblasti ľudských práv v Líbyi. V tých najhorších podmienkach tam čakajú na prepravu do Európy stovky tisíc ľudí.

Vlani do Talianska prišlo 119 369 ľudí zachránených v Stredozemnom mori. Pri pokuse o prekonanie najnebezpečnejšej migračnej cesty na svete však zomrelo viac ako 3 100 ľudí, tento rok ich je už 210.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Líbya #Európska únia #ľudské práva #migrácia #Amnesty International #Oxfam