Náhrada za Jankovskú je známa. Do Súdnej rady smeruje Mišík

Novým členom Súdnej rady SR sa stal advokát Michal Mišík. Vo štvrtkovej tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR, ktorí mu odovzdali 66 hlasov.

01.02.2018 18:36
Michal Mišík
Člen Súdnej rady SR Michal Mišík.
debata

Volilo ich 130, rozhodol tak jediný hlas. Mišíka do funkcie navrhol predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer). Nikto iný nekandidoval.

Madej pôvodne do Súdnej rady navrhoval štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú (nominantka Smeru). S týmto menom však mal problém koaličný Most-Híd, voľba sa preto mesiace odkladala. Jankovská napokon z kandidatúry odstúpila.

Na margo Mišíka ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) poznamenala, že ho nepozná, ale nebude v prípade jeho nominácie vstupovať do rozhodovania parlamentu. „Nemám o ňom žiadne informácie, takže teraz neviem hodnotiť, ale všetko nasvedčuje tomu, že spĺňa kritériá programového vyhlásenia vlády, takže je to vec poslancov,“ uviedla.

Škandalizácia prezidenta

Žitňanská sa bude podľa jej slov zaujímať, koho jej koaličný partner navrhol. „Ale určite áno, ale pokiaľ sú naplnené kritériá programového vyhlásenia vlády, tak nemám dôvod poslancom vstupovať do ich rozhodovania,“ vysvetlila.

Opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) v rozprave pred voľbou povedal, že Mišík nie je vhodný kandidát. Vyčítal mu, že sa podieľal na škandalizácii prezidenta Andreja Kisku, má prepojenia na vyšetrovaného podnikateľa Ladislava Bašternáka a tiež na komunálny biznis v Bratislave.

Politickí nominanti

Vláda si vo svojom programe stanovila, že bude presadzovať, aby nominanti politických mocí v Súdnej rade neboli sudcovia. Práve na túto prekážku narazila Jankovská.

V celkovo 18-člennom vrcholnom orgáne súdnictva sú v súčasnosti neobsadené ešte dve kreslá. Tie má obsadiť vláda.

debata chyba
Viac na túto tému: #justícia #Súdna rada #Michal Mišík