Na juhu Francúzska sa zrazili dva vrtuľníky: Päť mŕtvych

Prinajmenšom päť ľudí zahynulo po tom, čo sa na juhovýchode Francúzska zrazili dva vojenské vrtuľníky.

02.02.2018 10:57 , aktualizované: 15:45
debata

S odvolaním sa na armádneho hovorcu o tom informovala agentúra AFP. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Pozostalým už vyjadril sústrasť prezident Emmanuel Macron.

„Vrtuľníky sa zrazili. V jednom boli tri osoby, v druhom dve, všetci sú mŕtvi,“ povedal agentúre AFP armádny hovorca, podľa ktorého sa jedno telo zatiaľ nepodarilo vyslobodiť z trosiek. AFP aj server 20 minutes spočiatku informovali, že sa pátra ešte po šiestej osobe.

K nešťastiu došlo okolo 10:00 SEČ neďaleko jazera Carces, ktoré leží asi 70 kilometrov severovýchodne od prístavného mesta Marseille. Havarované stroje patrili armádnej leteckej škole v Cannet-des-Maures blízko Saint-Tropez. Príčina nešťastia sa vyšetruje.

Na mieste havárie je podľa agentúry AFP asi dvadsať vojakov aj zástupcovia miestnej samosprávy.

Na pomoc prileteli tiež dve záchranárske helikoptéry Dragon a jeden policajný vrtuľník.

Havária je jedným z najhorších podobných nešťastí vo Francúzsku za posledných niekoľko rokov.

Predvlani v máji sa na juhovýchode krajiny zrútil policajný vrtuľník so štyrmi osobami na palube. Žiadna z nich nehodu, ktorú zavinila chyba pilota, neprežila. V apríli 2009 zomrelo pri páde vrtuľníka, ktorý sa na Korzike snažil dostať do nemocnice, päť ľudí vrátane dieťaťa, ktoré sa na palube stroja krátko pred tým narodilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #havária #vrtuľník #marseille #letecká havária