Ruská volebná komisia vyčítala Putinovmu hovorcovi nezákonnú agitáciu

Šéfka ruskej ústrednej volebnej komisie pokarhala kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova za neprípustnú agitáciu v prospech prezidenta Vladimira Putina počas kampane pred marcovými prezidentskými voľbami.

02.02.2018 13:21
debata (5)

Krajne neobvyklý krok odprevadila varovaním, že podobné správanie sa nesmie opakovať. Putin je vo voľbách prakticky istým víťazom, kandiduje ako nezávislý.

Podľa predsedníčky komisie Elly Pamfilovovej sa Peskov svojho prehrešku dopustil pri pondelkovom stretnutí s novinármi. Jeho problematický výrok nespresnila, podľa dostupných informácií však ide o reakciu na otázku, či Kremeľ považuje opozičného vodcu Alexeja Navalného za politickú hrozbu pre hlavu štátu. Navalnyj vzhľadom na právoplatný podmienečný trest na post prezidenta kandidovať nesmie.

„Úroveň popularity Vladimira Putina ďaleko presahuje hranice Ruska. Sotva môže niekto pochybovať o tom, že Putin je absolútnym vodcom verejnej mienky, absolútnym vodcom politického Olympu, ktorému v danej etape sotva môže niekto vážne konkurovať,“ odpovedal na otázku novinárov Peskov.

Hovorca sa v piatok za svoje slová ospravedlnil a ubezpečil volebnú komisiu, že sa podobných výrokov bude vystríhať. Naznačil však, že si o výhrade myslí svoje. „Skôr než môj osobný názor je však vo volebnom období rozhodujúca mienka volebnej komisie,“ dodal Peskov.

„Okríknutie“ vplyvného Putinovho hovorcu, o ktorom sa občas špekuluje ako o budúcom šéfovi ruskej diplomacie, rozvírilo zatiaľ pokojnú atmosféru ruskej volebnej kampane. Volebná komisia síce už zaregistrovala niekoľko desiatok sťažností na neregulárny boj kandidátov alebo na chyby pri zhromažďovaní podpisov na podporu kandidatúr, ale v drvivej väčšine ich zamietla.

V piatok napríklad odmietla ako neoprávnenú sťažnosť na nelegálnu agitáciu v prospech Putina v Tambovskej oblasti juhovýchodne od Moskvy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby #Ústredná volebná komisia