Prelomový objav: V Guatemale našli stáročia skryté obrovské mayské mesto

Tisícky predtým neznámych stavieb starých Mayov, vrátane pyramíd, palácov a vyvýšených ciest objavil v Guatemale tím medzinárodných archeológov, ktorí používajú laserovú technológiu prenikajúcu do zeme.

02.02.2018 13:57
debata (11)

Prieskum umožnil výskumníkom zmapovať obrysy toho, čo opisujú, ako desiatky novoobjavených mayských miest ukryté v hustej džungli storočia po tom, čo ich pôvodní obyvatelia opustili, píše sa vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok vydala guatemalská nadácia PACUNAM.

Stará mayská civilizácia bola jednou z najpokročilej­ších, ktoré vznikli v oblasti Strednej Ameriky, vyznačovala sa sofistikovanou matematikou a inžinierstvom, ktoré jej umožňovali šíriť sa na území juhu dnešného Mexika a Strednej Ameriky.

Výskumníci použili takzvanú technológiu LIDAR, pri ktorej pomocou svetla z laserov vytvorili podrobný obraz podzemných štruktúr. Podľa mesačníku National Geographic vedci digitálne odstránili stromy z leteckých snímok z neosídlenej krajiny a odhalili zrúcaninu mesta z predkolumbovskej civilizácie, ktorá bola oveľa zložitejšia a vzájomne prepojenejšia, ako väčšina špecialistov na mayskú civilizáciu predpokladala, bola tiež domovom niekoľkých miliónov viac ľudí, ako si vedci pôvodne mysleli.

„Opevnené štruktúry a vyvýšené cesty odhaľujú zásahy do prírodnej krajiny, ktoré urobili Mayovia v predtým nepredstaviteľnom rozsahu,“ povedal Francisco Estrada-Belli z University Tulane.

Mysleli si, že pyramída je hora

Tím archeológov objavil viac ako 2,1 kilometrov štvorcových v Petenskej džungli a dokonca odhalil pyramídu v srdci starého mayského mesta Tikal, hlavnej turistickej destinácie v severovýchodnej Guatemale.

Pyramída meria takmer 30 metrov do výšky a predtým ju považovali za malú horu.

Výsledky podľa National Geographic naznačujú, že v strednej Amerike bola vyspelá civilizácia, ktorá bola na svojom vrchole približne pred 1200 rokmi, porovnateľná so sofistikovanými kultúrami, ako je staroveké Grécko alebo Čína.

„My sme na Západe žili v mylnom predpoklade, že v tropických oblastiach nemôžu prekvitať zložité civilizácie, že v trópoch civilizácie len zomierajú,“ povedal pre National Geographic Marcello Canuto, ktorý vedie archeologický výskum na guatemalskej lokalite známej ako La Corona.

Najstaršie Mayské osady postavili okolo roku 1000 pred Kristom a väčšina veľkých mayských miest padla do roku 900 po Kristovi, Dôvod zániku je doteraz predmetom intenzívnej akademickej diskusie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #archeológia #Mayovia #Guatemala