Britskí lekári dostali zelenú na vytvorenie života z troch ľudí

Britský úrad pre ľudskú fertilizáciu a embryológiu (HFEA) vydal lekárom z nemocnice v severoanglickom Newcastli povolenie, aby umelo počali deti s genetickou informáciou troch darcov.

02.02.2018 14:40
debata (1)

Informoval o tom denník The Guardian. Spojené kráľovstvo predvlani ako prvá krajina na svete schválilo zákon, ktorý legalizuje procedúru, na konci ktorej by sa malo narodiť dieťa s tromi biologickými rodičmi.

V Británii ide o prvé povolenie tejto procedúry, ktorá má za cieľ predísť prenosu niektorých genetických ochorení z matky na dieťa. V minulých dvoch rokoch sa ale už narodili prinajmenšom dve deti s tromi rodičmi, a to v Mexiku a na Ukrajine, kde zákony s touto metódou nepočítajú, a musí sa k nej tak vysloviť špeciálna komisia.

Jadrom postupu je nahradenie matkiných mitochondrií, ktoré sa v bunke podieľajú na produkcii energie, mitochondriami darkyne. Každá mitochondria pritom nesie vlastnú DNA, takže narodené dieťa má vo výsledku nielen matkinu a otcovu DNA, ale tiež DNA získanú od darkyne.

Lekári z nemocnice v severnom Anglicku dostali povolenie použiť procedúru, aby zabránili prenosu smrteľnej genetickej choroby dvoch žien na ich deti. Obe podľa denníka The Guardian trpia syndrómom MERRF, teda myoklonickou epilepsiou s rozoklanými červenými svalovými vláknami.

Licenciu na vykonávanie experimentálnej terapie univerzita v Newcastli dostala už vlani, každé jej použitie u konkrétnej pacientky ale na základe britského zákona vyžaduje špeciálne povolenie úradu HFEA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #genetika #umelé oplodnenie #klonovanie #genetická úprava