FBI a rezort justície zneužili svoje právomoci, tvrdí republikánska správa

Republikánski kongresmani zverejnili v piatok správu ostro kritizujúcu FBI za jej vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do americkej predvolebnej kampane a údajných vzťahov medzi ruským vedením a Donaldom Trumpom.

02.02.2018 19:29 , aktualizované: 22:21
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (18)

Podľa republikánov FBI prekročila svoje právomoci napríklad tým, že sledovala bývalého zahraničnopoli­tického poradcu Trumpovej kampane Cartera Pagea a prezerala mu e-maily. Republikáni tvrdia, že FBI sa obrátila na súd so žiadosťou o povolenie jeho sledovania na základe dôkazov, ktoré mala mať z tábora Trumpovej demokratickej protikandidátky Hillary Clintonovej, čím podľa nich porušili zásadu nestrannosti.

Republikánski kongresmani vidia za viacerými krokmi FBI vplyv demokratov, čo dokumentujú aj údajnými výrokmi osôb, ktoré sa na vyšetrovaní zúčastňovali.

Zverejnenie správy, ktoré v pondelok schválila republikánska väčšina členov výboru pre tajné služby Snemovne reprezentantov amerického Kongresu a v piatok aj prezident Trump, ostro kritizujú demokrati, pretože podľa nich prezrádza aj skutočnosti a identity, ktorých vyzradenie môže zmariť ďalšie vyšetrovanie údajného prepojenia Kremľa a Trumpa.

Podľa šéfky demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiovej je zverejnenie správy republikánskych kongresmanov „hanebným pokusom diskreditovať FBI a jej vyšetrovanie ruského zasahovania do volieb“. „Tým, že odkryli zdroje a metódy tajných služieb, práve poslali kyticu kvetov Putinovi,“ vyhlásila Pelosiová.

Samotná FBI dopredu varovala, že správa republikánov bude pokusom torpédovať vyšetrovanie Trumpa a jeho spolupracovníkov pomocou selektívne zvolených neúplných informácií.

Bývalý Trumpov zahraničnopolitický poradca Page, ktorý je ústrednou postavou správy a pri ktorom republikáni tvrdia, že ho FBI sledovala neoprávnene, mal byť podľa niektorých informácií, ktoré priebežne prinášajú americké médiá, údajne styčnou osobou medzi Trumpom a Kremľom a v tejto veci mal v roku 2016 opakovane navštíviť Rusko. Page tieto informácie popiera.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #americké prezidentské voľby