K Japonsku sa dostali ropné zrazeniny, zrejme z potopeného tankera

Na pobrežie Japonska vyplavilo ropné zrazeniny, ktoré môžu pochádzať z potopeného iránskeho tankera Sanchi. S odvolaním sa na japonskú pobrežnú stráž o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

02.02.2018 20:16
ropa, škvrna, nehoda Foto:
Ropná škvrna vo Východočínskom mori.
debata (1)

Po tom, ako sa čierne zrazeniny našli na brehu ostrova Amami Óšima, začali príslušné úrady preverovať, či môže ísť o ropu z potopeného tankera Sanchi. Na riešenie vzniknutej situácie vytvorila japonská vláda v úrade premiéra Šinzóa Abeho osobitné oddelenie.

Vláda v spolupráci s miestnymi úradmi zisťuje rozsah znečistenia i to, odkiaľ pochádza, povedal novinárom hovorca vlády Jošihide Suga. „Robíme všetko, čo je v našich silách,“ dodal.

Amami Óšima je súčasťou reťazca ostrovov, do ktorého patrí aj Okinawa, známa nedotknutými plážami a útesmi.

Iránsky tanker sa potopil takmer pred troma týždňami vo Východočínskom mori. Táto udalosť vyvolala obavy z hroziaceho poškodenia morského ekosystému.

Desiatky mŕtvych

Z plavidla vytiahli telá dvoch utopených námorníkov, tretie telo sa našlo v mori neďaleko tankera. Zvyšných 29 členov posádky prišlo pravdepodobne o život.

Podľa nedávneho vyhlásenia čínskej vlády vytvoril potopený tanker dve ropné škvrny. Japonské ministerstvo životného prostredia ešte v januári tvrdilo, že hrozba znečistenia pobrežia Japonska ropnou škvrnou je minimálna.

Smeroval do Kórey

Iránsky tanker Sanchi, ktorý sa plavil pod panamskou vlajkou, prevážal z Iránu do Južnej Kórey 136-tisíc ton ropného kondenzátu v hodnote približne 60 miliónov dolárov.

V sobotu 6. januára podvečer sa približne 260 kilometrov východne od ústia rieky Jang-c'-ťiang zrazil s hongkonskou nákladnou loďou CF Crystal vezúcou náklad obilia zo Spojených štátov. Tanker následne viac ako týždeň horel vo Východočínskom mori a 14. januára sa potopil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Japonsko #ropná škvrna