Strelec z Talianska konal sám a čin plánoval, povedal taliansky minister vnútra

Starosta mesta predtým povedal, že jedna obeť je v ohrození života.

03.02.2018 15:45 , aktualizované: 04.02.2018 08:05
debata (33)

Muž podozrivý zo streľby na osoby tmavej pleti v talianskom meste Macerata konal sám a čin plánoval dopredu. Oznámil to minister vnútra Marco Minniti po večernej schôdzke so zástupcami bezpečnostných zložiek. Čin podľa neho zjavne nesie rysy rasovej nenávisti a bol poznačený pravicovým extrémizmom s jasným odkazom na fašizmus a nacizmus. Jedinou vecou, ktorá obete spája, je farba ich kože, dodal minister podľa agentúry AFP. „Jedna vec je istá, tento strašný útok a zločin bude potrestaný. Toto je zákon,“ povedal.

Dvadsaťosemročný Talian Luca Traini počas incidentu postrelil z auta šesť cudzincov pochádzajúcich z Afriky. Agentúra ANSA uviedla, že muž vlani kandidoval v meste Corridonia za Ligu severu, ktorá odmieta migrantov. Páchateľ mal počas zatýkania na sebe taliansku zástavu.

Starosta mesta predtým povedal, že jedna obeť je v ohrození života. Romano Carancini v rozhovore pre televíziu Sky TG24 tiež uviedol, že medzi zranenými sú piati muži a jedna žena.

Motív streľby zatiaľ nie je známy, no podľa tamojších médií prípad súvisí s vraždou 18-ročného dievčaťa, ktorého rozštvrtené telo objavili v stredu. V súvislosti s týmto prípadom zadržali muža z Nigérie. Ako píše BBC, streľbu bolo počuť z častí Via Spalato a Via dei Velini, čo sú dve kľúčové oblasti spojené s vyšetrovaním vraždy tínedžerky.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #utečenci