Maďarský expert: Radikálni islamisti predstavujú problém na Balkáne

Zásadným problémom je podľa Horváthovho názoru, že rodákov z takéhoto prostredia, moslimov x-tej generácie je veľmi jednoduché zradikalizovať.

03.02.2018 15:50
debata (6)

Dvadsať rokov predstavujú problém radikálni islamisti na Balkáne, ktorí sa na toto teritórium dostali ešte počas vojnových konfliktov v bývalej Juhoslávii.

Vo vysielaní prvého programu maďarskej verejnoprávnej televízie M1 to v sobotu vyhlásil tamojší expert na bezpečnostnú politiku József Horváth.

Podľa jeho slov došlo v dôsledku uzavretia daytonskej mierovej dohody k spojeniu viacerých národov, vzniku Bosny a Hercegoviny na takomto základe. Využijúc túto situáciu sa predovšetkým vďaka saudskoarabským finančným prostriedkom nasťahovali do horských obcí, kde predtým došlo k zmasakrovaniu miestnych mužov, vojnoví veteráni.

Práve oni udržiavajú v súčasnosti úzke kontakty s radikálnymi islamistami z Nemecka a vyznajú sa v jedinej oblasti – vojne, preto v uplynulých rokoch ako žoldnieri bojovali na Blízkom východe a nezriedka pôsobia aj v službách organizovaného zločinu. Navyše disponujú aj pašeráckou trasou, vďaka ktorej realizujú ilegálne obchody s drogami a zbraňami, vyplynulo zo slov maďarského odborníka.

Zásadným problémom je podľa Horváthovho názoru, že rodákov z takéhoto prostredia, moslimov x-tej generácie je veľmi jednoduché zradikalizovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #moslimovia #islamisti