Kaczyňski: Prezident by mal podpísať novelu zákona o IPN

Návrh zákona vyvolal diplomatický spor medzi Izraelom a poľskou vládou.

03.02.2018 22:06
debata (2)

Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že prezident krajiny Andrzej Duda by mal podpísať zákon, ktorý trestá pripisovanie akejkoľvek zodpovednosti za holokaust Poliakom.

Návrh zákona vyvolal diplomatický spor medzi Izraelom a poľskou vládou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho prirovnal k pokusom o prepisovanie dejín. V reakcii na poľský zákon izraelský parlament v piatok v prvom čítaní prijal návrh zákona, ktorý počíta s piatimi rokmi väzenia pre osoby, čo sa pokúsia „poprieť alebo spochybniť vinu pomáhačov nacistov pri páchaní zločinov na Židoch“.

Kaczyňski vo vysielaní poľského verejnoprávneho rozhlasu v sobotu upozornil, že sporný článok novely zákona o poľskom Ústave národnej pamäti (IPN), ktorý je jadrom sporov, je „interpretovaný úplne chybne“. Poľská konzervatívna vláda – i Kaczyňski – bráni novelu zákona snahou zabrániť obviňovaniu Poliakov a poľského štátu z nacistických zločinov. Novela počíta s tým, že súd môže používanie sporných slovných spojení, ako napr. „poľské koncentračné tábory“, potrestať až tromi rokmi väzenia.

Podnetom pre predloženie novely zákona bolo práve používanie slova „poľský“ v súvislosti s nacistickými koncentračnými a vyhladzovacími tábormi na území okupovaného Poľska. Táto prax irituje časť poľskej spoločnosti a politikov už celé roky.

Po tom, ako novela zákona prešla aj hlasovaním v Senáte, má poľský prezident Duda teraz 21 dní na rozhodnutie ohľadom zákona. Má na výber tri možnosti: podpísať zákon, predložiť ho na posúdenie Ústavnému súdu alebo vrátiť do dolnej komory parlamentu na opätovné prerokovanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Izrael