Rozhovory o vytvorení vládnej koalície v Nemecku vstupujú do záverečného kola

Súčasná snaha o vytvorenie vládnej koalície sa stala najdlhšou v dejinách povojnového Nemecka a neskončí sa ani týmito rokovaniami.

04.02.2018 11:12
Angela Merkelová, Horst Seehofer, Martin Schulz Foto: ,
Lídri nemeckých strán CDU, CSU a SPD po spoločnom vyhlásení o ukončení sondovacích rozhovorov.
debata (2)

Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a stredoľaví sociálni demokrati začali v nedeľu ďalšie kolo rozhovorov o vytvorení novej nemeckej vlády, ktoré by podľa ich nádejí mohlo byť už posledným – aj keď samotné rokovania by sa mohli predĺžiť ešte o rezervné dva dni. Píše o tom agentúra AP.

Súčasná snaha o vytvorenie vládnej koalície sa stala najdlhšou v dejinách povojnového Nemecka a neskončí sa ani týmito rokovaniami. Dohoda si totiž vyžaduje ešte hlasovanie členov Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD). Obe strany – únia CDU/CSU a SPD – si síce stanovili nedeľu ako konečný termín na uzatvorenie svojich rokovaní, avšak s tým, že si predbežne nechávajú ešte dva dni navyše.

Popredná funkcionárka SPD Manuela Schwesigová v nedeľu uviedla, že „zostáva otvorených ešte veľa vecí“. Ako zdôraznila, nemožno sa unáhliť a rýchle to ukončiť len na to, aby sa o týždeň členovia strany spýtali: „Čo za nezmysel to vyrokovali?“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #rokovania