Taliansko pred voľbami: Rasový útok v Macerate

Od nenávistných rečí k rasovo motivovaným činom. Mesiac pred parlamentnými voľbami v Taliansku otriasol krajinou útok stúpenca krajnej pravice na afrických migrantov.

04.02.2018 14:40 , aktualizované: 05.02.2018 09:06
debata (21)

Po jeho streľbe z idúceho auta v meste Macerata zostalo šesť zranených – päť mužov a jedna žena. Zatkli ho dve hodiny po útoku – zahalený do talianskej vlajky podľa médií zdravil fašistickým pozdravom a vykrikoval heslá ako Viva Italia a Taliansko Talianom.

Minister vnútra Marco Minniti označil útok za súčasť „pravicového extrémizmu s jasným odkazom na fašizmu a nacizmus“. Zatknutým je 28-ročný Luca Traini, neúspešný kandidát za xenofóbnu Ligu severu vo vlaňajších komunálnych voľbách. „Šiel v aute a keď videl nejakých ľudí inej farby pleti, tak po nich vystrelil,“ citovala agentúra Reuters jedného zo svedkov útoku.

Krajne pravicová propaganda využíva protiimigračnú rétoriku, aby si získala podporu ľudí, najmä počas volieb.
Daniela Irreraová, politologička na Univerzite v Katánii

V oblasti, kde strieľal, sa predtým našlo telo zavraždenej 18-ročnej Talianky. V súvislosti s jej vraždou bol predtým zatknutý 29-ročný nigérijský migrant. „Zdá sa, že strieľal náhodne ľudí tmavej farby pleti v "odplate“ za vraždu dievčaťa. Je to jednoznačne trestný čin spáchaný z nenávisti, ktorého cieľom boli nevinní ľudia pre ich farbu pleti," konštatoval pre Pravdu Matteo Pugliese z talianskeho Inštitútu pre medzinárodné politické štúdie. Zároveň upozornil, že Traini strieľal aj na miestne sídlo vládnej Demokratickej strany.

Podľa Puglieseho nejde o prvý útok tohto druhu v Taliansku. Aj roku 2011 pravicový extrémista a aktivista fašistickej skupiny CasaPound zastrelil dvoch Senegalčanov a následne spáchal samovraždu. „Obávam sa podobných útokov v budúcnosti, pretože líder Ligy severu Matteo Salvini opakuje svoje xenofóbne slogany. Salvini a Liga severu podnecujú etnickú nenávisť a nenávistné reči,“ dodal Pugliese.

Šesť ľudí tmavej pleti zasiahol krajne... Foto: Reuters
Macerata, taliansko, útok, záchranári Šesť ľudí tmavej pleti zasiahol krajne pravicový extrémista v talianskom meste Macerata.

Aj Arturo Varvelli, odborník na terorizmus z Inštitútu pre medzinárodné politické štúdie, upozornil na predchádzajúce Salviniho nenávistne výroky. Rasizmus sa stal súčasťou politického diskurzu. „A toto sú dôsledky. Migranti sú obetným baránkom. Téma migrácie v súčasnosti veľmi polarizuje. Je jasné, že je to teroristický čin, podobný džihádistom,“ uviedol Varvelli pre Pravdu.

„Určite je to čin spojený s krajne pravicovou scénou a s vnímaním migrantov ako nepriateľov a bezpečnostnej hrozby. Z tohto hľadiska to nie je v Taliansku niečo nové,“ uviedla pre Pravdu aj Daniela Irreraová, politologička na Univerzite v Katánii. „Páchateľ použil násilie, aby ukázal svoju nenávisť. Je to ďalšia viditeľná ukážka neschopnosti talianskej spoločnosti, ale aj iných krajín EÚ, manažovať prítomnosť migrantov pokojným spôsobom. Krajne pravicová propaganda využíva protiimigračnú rétoriku, aby si získala podporu ľudí, najmä počas volieb,“ dodala Irreraová.

Práve migrácia je jednou z kľúčových tém kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré budú 4. marca. Talianski politici útok v Macerate odsúdili. „Nenávisť a násilie nás nerozdelia,“ vyhlásil premiér Paolo Gentiloni. Šéf Ligy severu Matteo Salvini však odsúdenie spojil s problémom migrácie, ktorá je podľa neho príčinou násilia.

Podľa analytika Lorenza Nannettiho útok v Macerate nebude mať veľký vplyv na blížiace sa voľby. „Voliči sú vo všeobecnosti veľmi polarizovaní a osobitne pri tejto otázke. Salvini vyhlasuje, že skutočnou chybou je nekontrolovaná migrácia, ktorá potom vyvoláva takéto reakcie. Jeho stúpenci budú zdôrazňovať tento názor, ktorý v zásade, podľa talianskeho žargónu, hovorí – nie som rasista, problém je v iných, imigrantoch. Takže sa zbavuje viny, aj keď práve jeho rétorika podnecuje také činy,“ uviedol Nannetti pre Pravdu.

Pôvodnú agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #streľba #rasizmus #útočník