Saakašvili viedol v Kyjeve demonštráciu proti prezidentovi Porošenkovi

Približne päťtisícový dav viedol bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili.

04.02.2018 18:15
ukrajina, saakashvili, kyjev, demonštrácie Foto: ,
"Porošenkova rezignácia je len prvým krokom," vyhlásil Saakašvili.
debata (114)

Tisícky demonštrantov pochodovali v nedeľu ukrajinským hlavným mestom a požadovali rezignáciu prezidenta Petra Porošenka.

Protest približne 5 000 ľudí v Kyjeve viedol bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý sa presťahoval na Ukrajinu ako Porošenkov spojenec, ale minulý rok ho zbavili občianstva.

Zhromaždenie vysielali naživo na jeho facebookovej stránke. „Dnešná akcia je začiatkom kampane na odstránenie tohto prehnitého a skorumpovaného systému. A Porošenkova rezignácia je len prvým krokom,“ vyhlásil Saakašvili pred účastníkmi protestu.

Počas neho nezaznamenali žiadne zatknutia či potýčky s políciou, dodáva agentúra AP.

Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko