Turecká operácia má už takmer tisíc obetí. Ide o teroristov, bráni sa Ankara

V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť "neutralizovaných" už 947 teroristov, oznámila v pondelok turecká armáda.

05.02.2018 09:17
Turecko Foto:
Turecký tank v blízkosti hraníc so Sýriou.
debata (21)

Turecko používa termín „neutralizácia“ v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenala agentúra Anadolu.

Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že neutralizovala „teroristov“ z kurdských skupín ako Strana kurdských pracujúcich (PKK), Strana demokratickej jednoty (PYD), Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj z teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Turecké delostrelectvo ostreľuje sýrsku stranu hranice.

Podľa Anadolu generálny štáb tureckej armády vo vyhlásení zdôraznil, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a „chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov“. Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci „práv Turecka založených na medzinárodnom práve, rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN a jej právach na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie“.

Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len „teroristi“ a armáda kladie „maximálnu pozornosť“ na to, aby nedošlo k ujme na strane civilného obyvateľstva.

Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
+10Turecký vojak kráča neďaleko delostreleckej...

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #operácia Olivová ratolesť #Afrín