Moskvu zasypal 'storočný' sneh, metropola sa spamätáva z nevídanej nádielky

Z Moskvy bolo v dôsledku víkendovej "storočnej" fujavice vyvezené rekordné množstvo snehu. V súčasnosti sú ulice vyčistené a doprava funguje. Oznámil to zástupca starostu Pjotr ​​Birjukov.

05.02.2018 10:24
Rusko počasie zima sneh Foto:
Turisti na zasneženom Červenom námestí v centre Moskvy.
debata (20)

Ruská metropola však pod 40-centimetrovou pokrývkou snehu podľa agentúry AFP žije v spomalenom tempe a moskovské letiská zrušili asi stovku letov.

„Také množstvo snehu napadlo prvýkrát za sto rokov. Bola to skúška pre mestských zamestnancov. V túto chvíľu, dnes ráno, sú ulice vyčistené a doprava funguje,“ povedal Birjukov novinárom. Počas uplynulých 24 hodín bolo podľa neho z moskovských ulíc odvezené rekordné množstvo snehu s objemom 1,2 milióna kubických metrov. „Odpratávanie snehu bude pokračovať, boli prijaté ďalšie opatrenia na zvýšenie množstva pracovníkov (s touto úlohou),“ dodal.

Do likvidácie následkov fujavice sa v Moskve a okolí podľa serveru Newsru.com zapojili vojaci, zatiaľ ide o zhruba stovku ženistov s niekoľkými kusmi špeciálnej techniky. Pohotovosť kvôli snehu majú aj jednotky v Smolenskej, Brjanskej, Vladimírskej a Tulskej oblasti.

Moskvu zasiahlo husté sneženie.

Moskovský starosta Sergej Sobjanin medzitým ohlásil, že sami rodičia smú rozhodnúť, či pošlú deti do škôl. Tie však podľa starostu fungujú normálne. Radnica tiež vyzvala motoristov, aby sa pokiaľ možno zriekli dopravy vlastnými autami a presadli na mestskú hromadnú dopravu, a tým dali šancu komunálnej technike očistiť ulice.

Moskvu zasypala nevídaná masa snehu.
Moskvu zasypala nevídaná masa snehu.
+2Moskvu zasypala nevídaná masa snehu.

V Moskve počas víkendu napadlo toľko snehu, že to zodpovedalo 122 percentám obvyklej mesačnej dávke zrážok. V dôsledku fujavice asi 60-tisíc ľudí – približne 21-tisíc domácností v šiestich stovkách obcí v centrálnom Rusku – zostalo bez elektriny. Búrka si v Moskve vyžiadala jednu obeť na živote a päť ranených.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #sneh #kalamita