Mayová odmieta colnú úniu s EÚ po brexite

Britská premiérka Theresa Mayová kategoricky odmieta akýkoľvek druh colnej únie s EÚ po brexite. Informujú o tom s odvolaním sa na vládne kruhy britské médiá po niekoľkodňových špekuláciách, že by sa Londýn mohol usilovať o čiastočné udržanie colnej únie.

05.02.2018 12:07 , aktualizované: 18:07
debata (9)

„Nie je našou politikou byť v colnej únii. Nie je našou politikou byť v akejkoľvek colnej únii,“ citoval zdroje z Downing Street napríklad denník The Independent.

Podľa týchto zdrojov musí Británia takisto sama rozhodovať o tom, aké podpíše dohody o voľnom obchode so zvyškom sveta. „Máme v Británii skvelé firmy a chceme posilňovať ich exportné príležitosti. Nechceli by sme robiť niečo, čo tieto príležitosti obmedzia,“ citoval ďalej britský denník.

Médiá predtým špekulovali, že Londýn by sa mohol usilovať o čiastočné udržanie colnej únie, aby bol zabezpečený voľný pohyb tovaru medzi Britániou a Európskou úniou. Súčasne by ale mala krajina voľnú ruku v uzatváraní obchodných zmlúv s tretími krajinami v oblasti služieb.

Dalo by sa tak údajne vyhnúť aj hraničným kontrolám medzi Severným Írskom a úniovým Írskom, čo je jedna z najspornejších otázok, ktoré odchod Británie z EÚ vyvoláva. Takéto riešenie teraz Mayová odmietla, tvrdia britské denníky.

Premiérka teraz čelí tlaku zástancov tvrdého ukončenia vzťahov s Bruselom vo svojej Konzervatívnej strane. Dokonca sa hovorilo o vzbure na čele s ministrom zahraničia Borisom Johnsonom, ak bude tento týždeň vo vláde nastolený návrh o budúcom členstve v colnej únii.

Do Londýna v pondelok zamieril hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Varoval Britániu, že opustenie colnej únie povedie k obchodným bariéram. Dodal, že Londýn by sa mal konečne rozhodnúť, či chce zostať v colnej únii, keďže už do brexitu nezostáva veľa času.

Barnierove vyhlásenia prichádzajú po pondelkovom stretnutí s ministrom pre brexit Davidom Davisom. Už predtým úrad britskej premiérky Theresy Mayovej zdôraznil, že krajina po brexite určite nezostane členom colnej únie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Londýn #Brexit #Theresa Mayová #colná únia