Nálety pri Damasku neprežilo najmenej 23 civilistov, v Idlibe zasiahli dve nemocnice

Najmenej 23 civilistov prišlo o život po tom, ako sýrska vláda spustila v pondelok letecké útoky v povstalcami ovládanej oblasti Východná Ghúta na okraji sýrskej metropoly Damask.

05.02.2018 12:25 , aktualizované: 20:33
debata (50)

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že pri sérii náletov bolo vo Východnej Ghúte, ktorá je jedinou oblasťou pod kontrolu povstalcov v okolí metropoly Damask, zasiahnutých najmenej päť častí.

SOHR ďalej s odvolaním sa na svoje zdroje z Východnej Ghúty dodalo, že 70 ďalších osôb utrpelo zranenia. Na mieste prebieha záchranná operácia a počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

Medzi obeťami je aj člen tímu organizácie vystupujúcej ako tzv. Biele prilby – mimovládnej organizácie, ktorá je známa svojimi zásahmi na pomoc civilistom v oblastiach ovládaných povstalcami.

Medzinárodné spoločenstvo má čoraz väčšie obavy o osud Východnej Ghúty, kde je podľa OSN akútny nedostatok potravín a liekov, čo prispieva k najhoršej podvýžive počas celého trvania sýrskej občianskej vojny.

V tejto enkláve žije takmer 400.000 ľudí a nachádza sa v „zóne deeskalácie“, dohodnutej Ruskom pre územia ovládané opozičnými povstalcami, ale boje tam stále pretrvávajú.

V Idlibe zasiahli nemocnice

Vo vlne náletov na pozície povstalcov v provincii Idlib na severozápade Sýrie boli zasiahnuté aj dve nemocnice. Informovali o tom miestni sýrski aktivisti. K bombardovaniu došlo po tom, ako povstalci v sobotu v oblasti zostrelili ruské bojové lietadlo.

Miestni aktivisti a v Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) spresnili, že jedna zo zasiahnutých nemocníc je v meste Kafr Nabil. Zásah dostala v pondelok ráno.

Druhou je nemocnica v meste Maarat an-Numán, ktorá bola zbombardovaná v nedeľu v noci, pričom nálety boli tri. Po zásahu je nemocnica nefunkčná. Táto nemocnica, podporovaná medzinárodnou organizáciou Lekári bez hraníc, bola terčom náletu aj minulý utorok.

Ďalší chemický útok?

Oblasť na severozápade Sýrie, ktorá je v držbe protivládnych povstalcov, sa v nedeľu v noci zrejme opäť stala cieľom chemického útoku. Humanitárni pracovníci a lekári pôsobiaci v okolí mesta Sarákib informovali o najmenej deviatich ľuďoch trpiacich dýchacími ťažkosťami po poslednom vzdušnom útoku.

Podľa jedného z príslušníkov sýrskej civilnej záchranárskej služby známej ako Biele prilby, ktoré pôsobia v opozíciou kontrolovaných oblastiach, zhodili podľa všetkého vládne vrtuľníky dva barely obsahujúce chemikálie. Medzi postihnutými sú traja členovia Bielych prilieb.

Sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť (SAMS), charitatívna organizácia podporujúca chod nemocníc v Sýrii, informovala na základe výpovedí lekárov v meste Idlib o 11 pacientoch vykazujúcich príznaky nadýchania sa chlóru.

Sýrska armáda aj vláda dlhodobo odmietajú, že by v konflikte niekedy nasadili chlór alebo iné chemické látky. Naposledy také vyhlásenie urobili v sobotu po najnovšom, piatkovom obvinení zo strany Spojených štátov.

Provincia Idlib, ktorá je jednou z posledných bášt opozície proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, je v posledných dňoch cieľom intenzívnych vzdušných útokov.

Rusko začalo letecké údery v Sýrii v septembri 2015. O pomoc Moskvu požiadal sýrsky prezident Bašár Asad. Ruský zásah priniesol zvrat na bojisku a záchranu sýrskeho vládnuceho režimu pred kolapsom.
50 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nemocnice #bombardovanie #Idlib