Iránci potvrdili rozsudok, za špionáž pre Izrael posielajú muža na šibenicu

Iránsky najvyšší súd potvrdil trest smrti pre Iránca žijúceho vo Švédsku, ktorý bol obvinený zo špionáže pre izraelskú tajnú službu Mosad. Informoval o tom švédsky denník The Local.

05.02.2018 13:35
trest smrti, poprava, šibenica, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Iránsky lekár Ahmadrezá Džalálí, ktorý pôsobil vo Švédsku, bol v Iráne odsúdený na smrť v októbri roku 2017 za poskytnutie dôverných informácií Izraelu. Tieto informácie mali byť údajne použité na plánovanie série atentátov na predstaviteľov iránskeho jadrového programu.

V rokoch 2010–12 boli v Iráne zavraždení najmenej štyria vedci, ktorí sa venovali jadrovému výskumu. Podľa Teheránu šlo o atentáty, ktorých cieľom bolo sabotovať iránsky jadrový program.

Džalálí podľa iránskeho súdu spolupracoval s izraelskou vládou, ktorá mu výmenou za utajované informácie pomohla vo Švédsku získať povolenie na pobyt. Okrem Švédska muž žil a pracoval aj v Taliansku a Belgicku.

Iránske úrady Džalálího zatkli v apríli roku 2016. Jeho zadržanie, väznenie i neskorší súdny proces vyvolali na Západe protesty ľudskoprávnych organizácií i švédskej vlády. Napriek nim však najvyšší súd vlani v decembri trest smrti potvrdil. Vykonanie rozsudku bolo odložené po tom, ako sa odsúdený odvolal. Toto odvolanie však bolo zamietnuté, takže verdikt súdu je vykonateľný, a to kedykoľvek, uviedol belgický advokát Zouhaier Chihaoui odsúdeného muža pre belgický denník Le Soir.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Švédsko #poprava