Kapské Mesto sa o mesiac vzdialilo hrozbe zavedenia prídelov vody

Kapské Mesto v Juhoafrickej republike sa vďaka menšej spotrebe vody v poľnohospodárstve zhruba o mesiac vzdialilo od momentu, kedy bude musieť na životodarnú tekutinu zaviesť prídelový systém.

05.02.2018 16:10
Kapské Mesto, JAR, Juhoafrická republika, voda,... Foto:
Sucho v Kapskom meste.
debata
Doteraz bol za deň nula, keď zásoby vody v priehradách zásobujúcich toto štvormiliónové mesto poklesnú pod kritickú úroveň, považovaný 16. apríl, teraz je to 11. máj, napísala v pondelok agentúra Reuters. „Obyvatelia Kapského Mesta musia naďalej obmedzovať spotrebu, ak sa chcú dňa nula vyvarovať,“ uviedla v pondelok kapská radnica. Tá od obyvateľov chce, aby nespotrebovali denne viac ako 50 litrov vody na osobu, čo je zhruba päťminútová sprcha.

Ak mesto bude nútené zaviesť prídelový systém, bude to pre obyvateľov znamenať, že na zhruba 200 výdajných miestach budú dostávať denne na osobu 25 litrov vody.

Kríza pramení z obdobia abnormálneho sucha v rokoch 2 015 a 2 016, po ktorom sa zásoby vody kvôli trvalo nízkym zrážkovým úhrnom nespamätali. Nadchádzajúce obdobie dažďov, ktoré prichádza koncom mája, navyše nebude podľa predpovedí na zrážky nijako výdatné.

Problémom Kapského Mesta je vedľa nepriaznivého klimatického vývoja tiež prudký rast populácie, ktorá sa od roku 1995 zväčšila o 79 percent, naopak kapacita vodných zdrojov sa zvýšila len o 15 percent, poznamenal denník The Guardian.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #nedostatky #Kapské mesto #prídely