Neďaleko Soulu sa našli propagandistické letáky. Nabádajú k návšteve Kimovej ríše

V horách neďaleko juhokórejskej metropoly Soulu boli cez víkend nájdené propagandistické letáky, ktoré do krajiny zrejme vyslal severokórejský režim.

05.02.2018 16:03
KĽDR, Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (41)

Letáky, ktoré boli len niekoľko dní pred začiatkom zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongčchangu zrejme zhodené z teplovzdušného balóna, nabádajú Juhokórejčanov, aby privítali na olympiáde „hostí z Pchjongjangu“, informovala dnes agentúra AP.

KĽDR začiatkom tohto roka oznámila, že jej delegácia sa olympijských hier zúčastní. Povedie ju formálne najvyšší predstaviteľ krajiny Kim Jong-nam. Na letákoch sú tiež vyobrazení olympijskí maskoti – biely tiger a čierny medveď, ktorí nabádajú: „Poďme do Kesongu! Poďme do Diamantových hôr!“

Nájdený propagandistický leták. Foto: Reuters
propaganda, leták, severná kórea Nájdený propagandistický leták.

Kesong je názov spoločnej kórejskej priemyselnej zóny na severokórejskej strane hranice, ktorú Južná Kórea uzavrela v roku 2016 v reakcii na raketové a jadrové testy KĽDR. Podľa Soulu využívala Severná Kórea devízy z Kesongu na nákup materiálu pre svoje zbrojné programy.

Aj severokórejské letovisko v Diamantových horách bolo pre chudobnú KĽDR v minulosti vítaným zdrojom príjmov, ktoré jej poskytovali turistické návštevy Juhokórejčanov. Tieto návštevy boli pozastavené v roku 2008 potom, čo bola v tejto oblasti jedna z juhokórejských turistiek zastrelená severokórejským vojakom, keď omylom vstúpila do zakázanej vojenskej zóny.

Aj juhokórejskí aktivisti pravidelne používajú teplovzdušné balóny na posielanie letákov či bankoviek cez demilitarizovanú zónu oddeľujúcu oba kórejské štáty do Severnej Kórey.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #propaganda