Obhajoba žiada zrušenie rozsudku pre Mladiča, trpí vraj demenciou

Obhajcovia Ratka Mladiča, ktorého Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu odsúdil na doživotné väzenie za zločiny spáchané počas vojny v Bosne, žiadajú súd o zrušenie rozsudku.

05.02.2018 19:42
debata (5)

Dôvodom je chatrný zdravotný stav bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády, ktorý vraj trpí miernou kognitívnou poruchou. Ochorenie sa prejavuje ako zhoršenie pamäti a myslenia.

Haagsky tribunál uznal Mladiča vinným v desiatich z jedenástich bodov obžaloby, vrátane genocídy v súvislosti so srebrenickým masakrom z júla 1995. Vinný je tiež zo zločinov proti ľudskosti a z porušenia zákonov alebo zvyklostí vojnového práva. Rozsudok je však prvostupňový a neprávoplatný. Obhajoba už skôr oznámila, že sa proti nemu odvolá.

Obhajcovia Mladiča požiadali sudcu Mechanizmu OSN pre medzinárodné tribunály (MICT), ktorý agendu ICTY prevzal, aby verdikt z novembra 2017 zrušili. Odvolávajú sa pritom na srbského lekára, ktorý predtým tvrdil, že Mladič nie je zdravotne schopný sa pojednávania tribunálu zúčastniť. Počas čítania novembrového rozsudku zasadnutie tribunálu na desiatky minút prerušili pre údajnú nevoľnosť súdeného.

Sudca ho následne z pojednávacej siene vykázal, a Mladič si tak zvyšok čítania rozsudku vypočul vo vedľajšej miestnosti.

Podľa obhajcov však tým sudca porušil Mladičove práva. „Rešpektovanie ľudských práv obžalovaného znamená, že rozsudok nie je možné čítať, ak obžalovaný nie je schopný sa tribunálu zúčastniť,“ cituje Birne z vyhlásenia obhajcov.

Advokáti sa od začiatku minulého roka snažili dosiahnuť dočasné prepustenie Mladiča, aby ho mohli liečiť v zahraničí. Na to poskytla záruku aj srbská vláda, čo však tribunál zamietol, rovnako ako žiadosť obhajcov o odklad vynesenia novembrového rozsudku kvôli nedobrému zdraviu súdeného.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doživotie #ICTY #Ratko Mladič